Advertentie

Nationale Politie wil wietteelt niet gedogen

Ruud Bik, plaatsvervangend korpschef van de Nationale Politie, is tegen legale wietteelt door gemeenten, omdat criminelen daar met geweld bezit van zouden gaan nemen.

28 februari 2014

Als het aan de Nationale Politie ligt, wordt de wietteelt niet gedoogd. De korpsleiding is bang dat de teelt zal leiden tot meer geweld. Zo zullen criminelen de 'legale' hennepkwekerijen met 'extreem geweld' overvallen.

Kwekerijen moeten beveiligd
Dat schrijft Ruud Bik, plaatsvervangend korpschef van de Nationale Politie, in een notitie die in handen is van de Volkskrant. De kwekerijen moeten daardoor continu worden beveiligd, wat een flink beroep doet op de politie-inzet.

In handen van criminelen
De notitie aan de regionale korpsen is een reactie op 50 gemeenten die onlangs opriepen om de wietteelt te gedogen, aangezien de verkoop van wiet in coffeeshops ook door de vingers wordt gezien. De wietteelt nu in handen van criminelen. En dat is onaanvaardbaar, vinden burgemeesters en wethouders

Verweven met andere criminaliteit
In navolging van minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) schrijft Bik nu ook niets te zien in gedoogde kwekerijen. ,,De criminaliteit wordt door regulering niet aangepakt", aldus de korpschef. Bovendien vreest hij dat de hennepteelt verweven zal raken met andere criminaliteit.

Verbijsterd en onthutst
,,Verbijsterd" en ,,onthutst" is burgemeester Paul Depla van Heerlen over het standpunt van de Nationale Politie. ,,Uit vrees voor represailles doen we niks en laten we de wietteelt in handen van de criminelen", zegt Depla, een van de initiatiefnemers van het plan voor 'legale' kwekerijen.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

R. van de Merwe / ICT systeembeheerder
Dit is grote onzin en angst creeren.

Juist heel veel boeren moeten het gaan verbouwen, het is bruikbaar voor veel producten.

Je kan er kuststof van maken, brandstof, bouwmateriaal, medicijnen en kleding die beresterk is.

Massaal gaan verbouwen zijn we gelijk van dat stukje criminaliteit af. en het kkost bijna niets meer. En wie het als drugs wil gebruiken doet het toch en legaal.
Advertentie