Advertentie

Nationale Ombudsman moet muizenplaagkwestie oplossen

De gemeenteraad van Bellingwedde wil dat Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer gaat bemiddelen in de langslepende kwestie rond de muizenplaag waar een aantal bewoners mee kampt. De gedupeerden houden de gemeente medeverantwoordelijk voor de overlast en eisen een schadevergoeding.

10 maart 2011
Schuld
Wethouder Wim ’t Mannetje (VVD) vindt dat een financiële tegemoetkoming niet aan de orde is. Hij legt uit: ‘De gemeente heeft de afgelopen jaren, op advies van de Ombudsman, een bestrijdingsplan aangeboden. Daar zijn de gedupeerden destijds niet mee akkoord gegaan. De schuld voor de muizenoverlast ligt niet bij de gemeente. Op basis waarvan moeten wij gaan betalen?’.

In gebreke
De Ombudsman is een andere mening toegedaan. Brenninkmeijer vindt dat de gemeente in gebreke is gebleven. Hij adviseerde het college al eerder om een schadevergoeding te gaan betalen, maar dat heeft het tot dusver altijd geweigerd te doen. Brenninkmeijer zal nu alsnog met een oplossing moeten komen.

Muizeninvasie
André Geenhuizen is een van de bewoners bij wie het huis al zo’n tien jaar geteisterd wordt door muizen. Hij heeft enorme schade geleden door de muizeninvasie, waardoor het huis niet meer verkoopbaar is. De knaagdieren leven in de rondom gelegen robiniaplantages, die jaren geleden met een vergunning van de gemeente zijn aangelegd. Het bedrijf dat de bomen heeft geplaatst is inmiddels failliet.

Genoegdoening
‘Het is moeillijk om in deze kwestie schuldigen aan te wijzen, maar er moet maar eens een knoop worden doorgehakt’, zegt Richard Blommestijn, lijsttrekker van het CDA. Hij zou een schadevergoeding van de gemeente op zijn plaats vinden. ‘Maar het draait niet altijd om geld. Soms is genoegdoening in de vorm van excuses ook al voldoende’. De partijen hopen wel dat een eventuele financiële compensatie binnen de perken blijft. ‘De gemeente zit niet al te ruim bij kas op dit moment’, aldus Blommestijn.

Uitgangspunt
Een meerderheid in de gemeenteraad staat welwillend tegenover een financiële compensatie vanuit de gemeente. De PvdA is echter als enige partij principieel tegen. ‘Met het betalen van een schadevergoeding lijkt het alsof de gemeente wat kan doen aan de muizenplaag, en dat is niet het geval’, laat lijsttrekker Stienus Melis weten. Hij vindt dat de gemeente genoeg maatregelen heeft genomen. ‘Een bestrijdingsplan moet het uitgangspunt zijn bij de bemiddelingspoging van Brenninkmeijer, niet een schadevergoeding. De gemeente moet pas gaan betalen als een rechter dat bepaalt’. Volgende week donderdag wordt de kwestie besproken in de raadsvergadering.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie