of 62812 LinkedIn

Naar de Hoge Raad om 85 cent gemeentebelasting

Een man stapt naar de Hoge Raad omdat hij vindt dat de gemeente Eindhoven hem bij een terugbetaling van gemeentelijke belasting heeft benadeeld. En wel voor een totaalbedrag van 85 cent.

Een man stapt naar de Hoge Raad omdat hij vindt dat de gemeente Eindhoven hem bij een terugbetaling van gemeentelijke belasting heeft benadeeld. En wel voor een totaalbedrag van 85 cent.

Rente
n 2015 kreeg de Eindhovenaar een aanslag voor de gemeentelijke belastingen. Hij maakte daar bezwaar tegen. De gemeente verleende hem echter geen uitstel van betaling. De man betaalde te laat en moest als gevolg daarvan ook nog 4 procent invorderingsrente betalen, zo meldt de website Accountancyvanmorgen.nl.

Afgerond
Twee jaar later meldt de gemeente dat ze een fout heeft gemaakt in de berekening van deze invorderingsrente. De Eindhovenaar krijgt het te veel berekende bedrag van 31,15 euro teruggestort op zijn rekening. Maar daar gaat de man niet mee akkoord. Dat bedrag hoort naar boven toe afgerond te worden, tot 32 euro, vindt hij. De gemeente kijkt nog eens goed naar het bedrag en komt erachter dat de man toch geen recht had op 31,15 euro, maar slechts op de helft: 15,15 euro. Maar de gemeente wil niet moeilijk doen over een paar euro en laat de man weten dat hij het bedragje mag houden.

Gerechtshof
De Eindhovenaar laat het er echter niet bij en eist alsnog de 85 cent waar hij meent recht op te hebben. Hij stapt naar de rechter. Die stelt hem in het ongelijk. Vervolgens legt de man de zaak voor aan het Gerechtshof. Die komt in april 2020 tot weer een iets andere conclusie: de man had recht op een bedrag van tussen de 16 en 26 euro. Maar ook het Gerechtshof meent dat de man het te veel betaalde bedrag mag houden. Maar recht op die 85 cent heeft hij niet. De Eindhovenaar heeft inmiddels laten weten dat hij het er niet bij laat zitten en naar de Hoge Raad stapt om alsnog zijn vermeende gelijk te halen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Knuddebrod op
Ik ben het niet oneens met @Jan maar het wordt toch ook tijd dat dergelijke burgers veroordeeld worden om de proceskosten te betalen.
Door Jan op
De gemeente had ook praktisch kunnen redeneren: we betalen die 85 cent om van het gezeur af te zijn. Scheelt heel wat tijd en kosten. Maar ja, een gemeente en praktisch zijn, dat zijn twee onverenigbare begrippen.
Door Piet Burgers (Belastingbetaler) op
Als een ambtenaar 85 cent steelt wordt hij ontslagen. Dat vind ik veel erger. En de proceskostenvergoeding is nu eenmaal met vaste bedragen. Als het om miljoenen belasting gaat, krijgt men dezelfde vergoeding.

Vacatures

Van onze partners