Advertentie

Na ophef alsnog EU-verkiezingsborden in Apeldoorn

Apeldoorn plaatst in de aanloop naar de Europese verkiezingen op 23 mei alsnog verkiezingsborden. Dat heeft B&W van Apeldoorn besloten, na een eerder ambtelijk besluit om van plaatsing af te zien. De Europese verkiezingen zouden volgens de ambtenaren verder van de burger af liggen.

01 mei 2019

Apeldoorn plaatst in de aanloop naar de Europese verkiezingen op 23 mei alsnog verkiezingsborden. Dat heeft B&W van Apeldoorn besloten, na een eerder ambtelijk besluit om van plaatsing af te zien. De Europese verkiezingen zouden volgens de ambtenaren verder van de burger af liggen.

Na berichtgeving in onder andere Binnenlands Bestuur trekt het college van burgemeester en wethouders het boetekleed aan ‘We corrigeren het besluitvormingsproces dat anders had mogen verlopen’, schrijft burgemeester Van Wingerden-Boers aan de raad. ‘Daarvoor bieden we onze verontschuldigingen aan.’ Ze doelt daarmee op het feit dat het een bestuurlijke afweging had moeten zijn en geen ambtelijke afweging. Ze wijst erop dat vragen van D66 en ‘andere signalen uit de samenleving’ de doorslag gaven voor de correctie.

  

Kostenplaatje

Het besluit was genomen op financiële gronden, schrijft ze verder. Dat heeft te maken met de kosten van drie verkiezingen, twee in maart (Provinciale Staten en de waterschappen) en een in mei. De kosten voor verkiezingsborden bedragen 20.000 euro per verkiezing, zei een gemeentelijk woordvoerder eerder.

De burgemeester schrijft verder dat Apeldoorn aan alle democratische verkiezingen evenveel waarde toekent en dat ze de waar mogelijk mensen willen stimuleren om hun stem uit te brengen. Verkiezingsborden zijn daarvoor een van de middelen. ‘Dat geldt ook voor de Europese verkiezingen.’ De opdracht is volgens de gemeente al gegeven en medio volgende week zullen de borden er staan.

Wildplakken

Daarmee onderscheidt Apeldoorn zich van een gemeente als Steenwijkerland. Daar is al in 2004 besloten om geen verkiezingsborden te plaatsen en dat is een raadsbesluit, dus met instemming van de lokale politiek. De kritiek van de nieuwe partij Volt is juist dat dit soort raadsbesluiten nieuwe partijen benadelen. Volgens Volt-lijsttrekker Reinier van Lanschot kunnen andere gemeenten ook nog op een bezoekje en een wildplakactie rekenen. ‘Waarschijnlijk gaan we in Weert ook wildplakken.’ Ook die gemeente plaatst geen verkiezingsborden. Daar kunnen partijen ‘buiten de gemeente om’ driehoeksborden laten plaatsen. Overigens wees de minister van Binnenlandse Zaken er al op dat verkiezingsborden bijdragen aan opkomstbevordering.

  

Burgerlijke ongehoorzaamheid

Van Lanschot juicht het besluit van Apeldoorn toe. ‘Ik denk dat er zoveel aandacht voor is geweest, dat ik hoop dat ook de andere gemeenten tot inkeer komen. Ik ben blij dat deze goede vorm van burgerlijke ongehoorzaamheid de overheid doet inzien dat het beleid aangepast moet worden. Dat herstelt het vertrouwen in de democratie weer.’

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie