Advertentie

Na blunder: Almere checkt of 100-jarige nog leeft

Burgemeester Annemarie Jorritsma wilde op bezoek bij een 100-jarige maar kwam er net op tijd achter dat de vrouw vorige maand overleden was. Almere gaat de procedure aanpassen.

26 maart 2012

De gemeente Almere gaat voortaan de gemeentelijke basisadministratie extra checken voordat ze haar burgemeester met een boeket bloemen in de hand op de verjaardag van een 'eeuweling' afstuurt. Aanleiding is de blunder waarbij burgemeester Annemarie Jorritsma op weg was naar een verzorgingstehuis om een 100-jarige inwoonster te feliciteren, maar de vrouw bleek een maand geleden al te zijn overleden.

Weinig te feliciteren
Het euvel werd pas ontdekt toen een fotograaf ter plekke met de gemeente belde dat er weinig te fotograferen viel. Jorritsma zat op dat moment al in de auto en kon dus net op tijd rechtsomkeert maken.

Volgens een gemeentewoordvoerder overleed de vrouw 9 dagen nadat de afspraak was gemaakt om langs te komen. Omdat niemand de afspraak had afgezegd en de gemeente niet meer had gecontroleerd of de vrouw nog in leven was, bleef het verjaardagsbezoek van Jorritsma op de agenda staan.

Uiterst pijnlijk 

Almere heeft volgens de zegsman geleerd van de situatie en checkt vanaf nu altijd het bevolkingsregister voorafgaand aan een bezoek. Jorritsma zelf twitterde over de fout 'Natuurlijk gaan we vanaf vandaag voor we de pers informeren over 100 jarigen de GBA extra raadplegen. Het is uiterst pijnlijk, mijn excuses'.

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jan
Wat een blunder. Dat kan ook alleen maar voorkomen in zo'n te grote onoverzichtelijke gemeente.
Gerard Wiegerinck / adviseur wonen
@Jan.

Nee, geen blunder. Zeer begrijpelijk hoe dit is gegaan, het had iedereen kunnen overkomen, en het gebeurt vast nog wel eens een keer. Maar niet in Almere.

Merkwaardig hoe iets onvoorziens rond een overlijden, doorgaans met 'blunder' en 'uiterst pijnlijk' wordt afgeschilderd. Die mevrouw was 99,9 jaar oud. Ze had wel kunnen overlijden tijdens het bezoek van de burgemeester, of een uur tevoren. Was dat dan ook een 'blunder' geweest?
Jan
@Gerard. Nee, maar 9 dagen wèl. En zelfs 1 dag.
Piet / N.v.t.
@Jan. U komt natuurlijk altijd op tijd en vergeet nooit wat.
Criticus - NL
@Jan, Piet en Gerard,



Ik vind het zeer teleursellend dat mensen als Jan tegenwoordig steeds minder snappen dat ook ambtenaren mensen zijn. Net als overal, worden er bij een gemeente fouten gemaakt en gelukkig maar. Dat en het feit dat wij fouten kunnen herstellen, onderscheid ons van machines.

Hoe vervelend ook het kan gebeuren, maar zoals Gerard al aangeeft, waarschijnlijk niet meer in Almere.
Piet / N.v.t.
Beste Criticus ik deel uw mening. Het is overigens een breed gedragen maatschappelijk verschijnsel. Lagere lasten; maar natuurlijk ! Maar uiteindelijk moet de overheid ieder denkbaar maatschappelijk probleem en ongerief oplossen. En wel meteen!
Advertentie