Advertentie

Motorclubs blijven verboden

Motorclub No Surrender blijft verboden, zo heeft het gerechtshof in Leeuwarden dinsdag besloten. Daarnaast heeft het gerechtshof in Arnhem heeft ook vandaag het eerder door de rechtbank uitgesproken verbod op motorclub Hells Angels bevestigd.

15 december 2020
outlaw-motor-gang.JPG

Motorclub No Surrender blijft verboden, zo heeft het gerechtshof in Leeuwarden dinsdag besloten. De rechters in hoger beroep vinden dat het gewelddadige karakter van No Surrender en een uitstraling van onaantastbaarheid angst aanwakkert in de maatschappij.

Daarnaast heeft het gerechtshof in Arnhem heeft ook vandaag het eerder door de rechtbank uitgesproken verbod op motorclub Hells Angels bevestigd. De activiteiten van de club zijn in strijd met de openbare orde, een verbod is noodzakelijk, oordeelt het hof.

No Surrender
Het Openbaar Ministerie had om het verbod verzocht. De rechtbank in Assen legde dat in juni vorig jaar op. De motorclub ging vervolgens in hoger beroep. Volgens het hof heerst er bij No Surrender een traditie van intimidatie en geweld, die naar buiten toe wordt bewaakt door een strikte zwijgplicht. De structuur en cultuur van No Surrender vergemakkelijkt volgens de rechters het plegen van geweldsmisdrijven en andere ernstige strafbare feiten. Het is kennelijk de bedoeling van No Surrender om zichzelf en haar leden als wetteloze bandieten buiten de maatschappelijke orde te plaatsen en angst te kweken, zo stelt het hof.

Chapters
Het verbod geldt ook voor de chapters en brotherhoods van No Surrender. Volgens het hof omdat ze onder strikt toezicht staan van het centrale gezag van No Surrender. No Surrender werd in 2013 door Klaas Otto in het leven geroepen.

Hells Angels
De civiele zaak tegen de Angels was aangespannen door het Openbaar Ministerie. De Hells Angels vormen met afstand de oudste motorclub in ons land. De zaak van het OM was aangespannen tegen de wereldwijde Hells Angels Motorcycle Club (Hells Angels), Hells Angels Motorcycle Club Holland (Hells Angels Holland) en Hells Angels Motorcycle Corporation in Nederland.

Gewelddadige imago
Zowel wereldwijd als in Nederland zijn Hells Angels geregeld betrokken bij ernstige geweldsmisdrijven en wapenbezit, aldus het hof. Het gaat daarbij om een structurele situatie, die niet los kan worden gezien van de cultuur van geweld die bij Hells Angels bestaat. Een belang­rijke factor is het gewelddadige imago, zegt het hof, waarbij dat geweld op verschillende manieren wordt aangemoedigd en verheerlijkt.

Machtsstrijd
Ook wijst het hof op de rivaliteit met andere motorclubs, die heeft geleid tot een soms gewelddadige machtsstrijd. Deze conflicten tussen verschillende motorclubs worden volgens het hof meer dan eens uitgevochten te midden van het publiek op straat. Intimidatie van (ex-)leden, slachtoffers en getuigen zorgt ervoor dat optreden door politie en justitie sterk wordt bemoeilijkt, aldus het hof. Het verbod betekent ook dat Hells Angels niet meer in het openbaar hun 'colors' (clubkleding) mogen dragen en de losse afdelingen niet meer de naam mogen gebruiken.

Caloh Wagoh
De jongste zaak tegen de motorclubs is die tegen Caloh Wagoh. Maandag betoogde het OM in de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp dat ook die club het gangsterleven verheerlijkt. De betrokken officieren van justitie illustreerden die stelling met onder meer videoclips, waarin leden van Caloh Wagoh daar uiting aan geven. De club is erop gebrand 'een snoeihard imago' hoog te houden. De zaak tegen Caloh Wagoh bevindt zich nog in de rechtbankfase. De uitspraak wordt volgend voorjaar verwacht. De top van Caloh Wagoh, in de persoon van Delano 'Keylow' R., is het middelpunt van een grootscheeps liquidatieproces, Eris genaamd. Donderdag en vrijdag vinden er opnieuw inleidende zittingen in dat proces plaats. R. zou opdrachten voor huurmoorden hebben aangenomen en uitgevoerd voor Ridouan Taghi, hoofdverdachte in het aanpalende liquidatieproces Marengo. 

Bandidos en Satudarah

De Hoge Raad besloot in april in een zaak over motorclub Bandidos dat de chapters mogen blijven bestaan. In november viel het doek voor motorclub Satudarah en zijn chapters toen de Hoge Raad deze motorclub definitief verboden verklaarde. (redactie/ANP)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie