Grote fouten
Ook in de coalitie kan de motie op weinig sympathie rekenen. D66-fractievoorzitter Sanna Munnikendam denkt dat Faber per saldo 'goed en correct' heeft gehandeld. Van een vertrouwensbreuk is wat haar betreft geen sprake. Dat benadrukt ook haar ChristenUnie-collega Christa Neefjes. 'Misschien had de burgemeester de zaak iets eerder moeten oppakken. Maar als ik zie hoe dat nu is gebeurd, dan is dat prima.' DZ-fractlieleider Juliëtte Rot claimt dat Faber 'grote fouten' heeft gemaakt. 'Ze is de zaak blijven bagatelliseren, heeft het klein willen houden. Ze heeft het over hangjeugd, terwijl doodsbedreigingen worden geuit. Deze week zijn mensen bij de Vomar in Poelenburg met stenen bekogeld. De veiligheid van mensen is in gevaar. Faber heeft dit veel en veel te laat serieus genomen.'


Gebiedsverbod
In de Zaanse wijk Poelenburg ontstond de laatste weken onrust nadat een groep Turks-Nederlandse jongeren filmpjes op Youtube plaatste waarop te zien was hoe ze bezoekers van een supermarkt lastig vielen. Politieagenten die tegen de jongeren probeerden op te treden werden belachelijk gemaakt. De jongeren werden geïnterviewd in een uitzending van Pauw. Daarin eisten ze een buurthuis. Gemeenteraadslid Juliëtte Rot van Democratisch Zaanstad gaf de jongens in de uitzending stevig weerwoord en werd later thuis bedreigd. Inmiddels zijn er twaalf arrestaties verricht. Daarnaast kreeg een aantal jongeren een gebiedsverbod. De gearresteerde jongeren zijn inmiddels weer op vrije voeten.

Geen blauwdruk
Dinsdagavond discussieerden bewoners van de wijk met betrokken instanties over de problemen met jongeren. Ongeveer vijftig mensen kwamen samen in buurtcentrum De Poelenburcht. De groep jongeren om wie het draait was niet aanwezig. De bewoners, vertegenwoordigers van de gemeente, politie en een sociaal wijkteam spraken onder meer over de mogelijkheid een andere hangplek voor de jongeren te zoeken of scholen in te schakelen bij een mogelijke oplossing, zo meldde (wijk)wethouder Dick Emmer achteraf. Volgens hem zijn inmiddels genomen maatregelen, zoals een samenscholingsverbod, goed ontvangen door de bewoners. ‘De bewoners willen de rust terug in de wijk, maar begrijpen dat er geen blauwdruk voor is om dat van vandaag op morgen te regelen.’ De bewoners reageerden ontevreden Ze hadden meer actie van de overheid verwacht om de overlast tegen te gaan. Bewoners werd gevraagd zelf met oplossingen te komen.

Brandstichting

Woensdagavond laat hebben onbekenden een poging gedaan om brand te stichten bij de supermarkt. Het gaat om dezelfde winkel in de wijk Poelenburg die vorige week werd beklad. Er lag woensdag tegen de gevel van de supermarkt een stapel vuilniszakken. Er is geprobeerd een van de zakken in brand te steken. 'We waren er snel bij', aldus de politie. 'We zijn nu aan het bekijken of er camerabeelden zijn.'

 

Vertrek
Burgemeester Geke Faber was van plan om per 1 oktober na 9 jaar met haar werkzaamheden als burgemeester te stoppen. Deze motie van wantrouwen zou kunnen leiden tot een vervroegd vertrek.