Advertentie

Motie van wantrouwen tegen burgemeester Zaanstad

De oppositiepartijen in de Zaanse gemeenteraad gaan donderdagavond een motie van wantrouwen indienen tegen burgemeester Geke Faber. De oppositie meent dat zij ernstig heeft gefaald in de aanpak van de ‘treitervloggers’, zo meldt RTV-NH.

15 september 2016

De oppositiepartijen in de Zaanse gemeenteraad gaan donderdagavond een motie van wantrouwen indienen tegen burgemeester Geke Faber. De oppositie meent dat zij ernstig heeft gefaald in de aanpak van de ‘treitervloggers’, zo meldt RTV-NH.

Te laat
De Zaanse oppositiepartijen POV (Partij voor Ouderen en Veiligheid) en Democratisch Zaanstad menen dat Faber veel te laat in actie is gekomen. Pas nadat er landelijk commotie ontstond, besloot de burgemeester op te treden. Niet alle handen gaan op elkaar voor de motie van wantrouwen. Fractieleider Patrick Zoomermeijer van de SP, met vijf zetels de grootste oppositiepartij in de gemeenteraad, noemt de motie  'Symboolpolitiek'. 'De burgemeester heeft begin dit jaar al gezegd per 1 december te vertrekken. Het is zinloos haar nu weg te sturen.' Hoewel hij zeer kritisch is op haar optreden, noemt hij steun van de SP voor de motie 'onwaarschijnlijk, tenzij er vanavond in het debat rare dingen gebeuren'.

Zwaar middel
GroenLinks-fractievoorzitter Paul Laport denkt niet dat het wegsturen van de burgemeester iets oplost. 'Bovendien is het niet alleen de burgemeester die hier blaam treft. De gemeenteraad mag de hand ook in eigen boezem steken.' Hij vindt dat in breed verband naar een oplossing moet worden gezocht. 'De politiek kan sturen, de wijk moet het doen.' Vice-fractieleider Natasja Groothuismink van de plaatselijke partij ROSA noemt de aangekondigde motie 'een zwaar middel' en 'niet constructief'.  'Er wordt wel gewezen, maar dat is zo makkelijk. Ik mis oplossingen.'
 

Grote fouten
Ook in de coalitie kan de motie op weinig sympathie rekenen. D66-fractievoorzitter Sanna Munnikendam denkt dat Faber per saldo 'goed en correct' heeft gehandeld. Van een vertrouwensbreuk is wat haar betreft geen sprake. Dat benadrukt ook haar ChristenUnie-collega Christa Neefjes. 'Misschien had de burgemeester de zaak iets eerder moeten oppakken. Maar als ik zie hoe dat nu is gebeurd, dan is dat prima.' DZ-fractlieleider Juliëtte Rot claimt dat Faber 'grote fouten' heeft gemaakt. 'Ze is de zaak blijven bagatelliseren, heeft het klein willen houden. Ze heeft het over hangjeugd, terwijl doodsbedreigingen worden geuit. Deze week zijn mensen bij de Vomar in Poelenburg met stenen bekogeld. De veiligheid van mensen is in gevaar. Faber heeft dit veel en veel te laat serieus genomen.'


Gebiedsverbod
In de Zaanse wijk Poelenburg ontstond de laatste weken onrust nadat een groep Turks-Nederlandse jongeren filmpjes op Youtube plaatste waarop te zien was hoe ze bezoekers van een supermarkt lastig vielen. Politieagenten die tegen de jongeren probeerden op te treden werden belachelijk gemaakt. De jongeren werden geïnterviewd in een uitzending van Pauw. Daarin eisten ze een buurthuis. Gemeenteraadslid Juliëtte Rot van Democratisch Zaanstad gaf de jongens in de uitzending stevig weerwoord en werd later thuis bedreigd. Inmiddels zijn er twaalf arrestaties verricht. Daarnaast kreeg een aantal jongeren een gebiedsverbod. De gearresteerde jongeren zijn inmiddels weer op vrije voeten.

Geen blauwdruk
Dinsdagavond discussieerden bewoners van de wijk met betrokken instanties over de problemen met jongeren. Ongeveer vijftig mensen kwamen samen in buurtcentrum De Poelenburcht. De groep jongeren om wie het draait was niet aanwezig. De bewoners, vertegenwoordigers van de gemeente, politie en een sociaal wijkteam spraken onder meer over de mogelijkheid een andere hangplek voor de jongeren te zoeken of scholen in te schakelen bij een mogelijke oplossing, zo meldde (wijk)wethouder Dick Emmer achteraf. Volgens hem zijn inmiddels genomen maatregelen, zoals een samenscholingsverbod, goed ontvangen door de bewoners. ‘De bewoners willen de rust terug in de wijk, maar begrijpen dat er geen blauwdruk voor is om dat van vandaag op morgen te regelen.’ De bewoners reageerden ontevreden Ze hadden meer actie van de overheid verwacht om de overlast tegen te gaan. Bewoners werd gevraagd zelf met oplossingen te komen.

Brandstichting

Woensdagavond laat hebben onbekenden een poging gedaan om brand te stichten bij de supermarkt. Het gaat om dezelfde winkel in de wijk Poelenburg die vorige week werd beklad. Er lag woensdag tegen de gevel van de supermarkt een stapel vuilniszakken. Er is geprobeerd een van de zakken in brand te steken. 'We waren er snel bij', aldus de politie. 'We zijn nu aan het bekijken of er camerabeelden zijn.'

Vertrek
Burgemeester Geke Faber was van plan om per 1 oktober na 9 jaar met haar werkzaamheden als burgemeester te stoppen. Deze motie van wantrouwen zou kunnen leiden tot een vervroegd vertrek.

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

zwarver gait
een aantal jaren gelee zei prem (ex-advocaat?) al dat bepaalde jongeren NIET meer te te bereiken waren, nu in MIJN GEBOORTEDORP NEEDE(gem.berkulland) ziijn de politici ook niet meer bereikbaar
veestapel
Smakelijk gelachen om die suffe filmpjes van zogenaamde probleemjeugd, niet serieus te nemen. Brandstichting is een ander verhaal, keihard aanpakken.
C.F. de Graaf / directeur/eigenaar Consultancy De Graaf
Dit lijkt op een storm in een glas water. In eerste instantie valt de gehele gemeenteraad wel wat te verwijten. Men vergeet, dat de gemeenteraad het hoogste orgaan is in een gemeente. De burgemeester valt m.i. weinig te verwijten. Ze had wellicht eerder in overleg kunnen treden met de gemeenteraad, maar dat weet ik niet echt. Ik zit daarvoor te ver van de bronnen.
Gerben
@deGraaf: Een burgemeester hoort pal achter zijn/haar raadsleden te staan. Bij de geringste vorm van intimidatie of bedreiging van een raadslid dient de burgemeester in actie te komen.

Raadslid Juliette Rot wordt al maanden bedreigd. Maar burgemeester Faber deed daar helemaal niets aan. Dit mens is gewoon voor jaar functie totaal ongeschikt. Wegsturen dus, al is het maar voor 2 weken (want per 1-10-2016 was ze al plan plan wachtgeld te trekken).

E.Doeve / jurid. beleid. medew ro
1 oktober of 1 december (Zoomermeijer, SP) ????
Ad van Zundert / zelfstandig adviseur
Is die Faber niet afkomstig van de PvdA. Die partij is medeschuldig aan het mislukken van de integratie. Die (niet meer van deze tijd zijnde) pappen-en-nat-houden cultuur is er debet aan dat dit soort lui (door de MP aangeduid als 'tuig van de richel') menen dat zij boven de wet staat. De burgemeester hoort niet alleen pal achter de raadsleden die worden bedreigd te staan. Ook de dienders hebben recht op die steun. En daar heeft het aan ontbroken. Wegsturen kan symboolpolitiek zijn, maar er wordt wel een signaal afgegeven. Namelijk dat wegkijken niet wordt geaccepteerd.
Advertentie