of 59162 LinkedIn

Motie over digitaal stemmen bij ledenvergadering VNG

Gemeente Utrechtse Heuvelrug wil dat de VNG aan het ministerie van Binnenlandse Zaken voorlegt dat er zo snel mogelijk een manier van digitaal stemmen wordt ontwikkeld.  Er is door de gemeente een motie ingediend waarover woensdag tijdens de Algemene Ledenvergadering gestemd gaat worden.

Gemeente Utrechtse Heuvelrug wil dat de VNG aan het ministerie van Binnenlandse Zaken voorlegt dat er zo snel mogelijk een manier van digitaal stemmen wordt ontwikkeld. Er is door de gemeente een motie ingediend waarover woensdag tijdens de Algemene Ledenvergadering gestemd gaat worden.

Goede voorbeelden in andere landen

Burgermeester Naafs vertelt aan Binnenlands Bestuur dat het hoog tijd is om van het ouderwetse telsysteem af te stappen en nieuwe een nieuwe oplossing te ontwikkelen. In andere landen heeft hij diverse goede voorbeelden van digitaal stemmen tellen gezien. ‘Het proces is nu veel te arbeidsintensief. Er zijn diverse gemeenten die dit ook ervaren. We willen met de motie de VNG, die al in overleg is met het ministerie hierover, met een aangenomen motie ondersteunen.     


Eisen voor het nieuwe systeem
De nieuw te ontwikkelen digitale wijze van stemmen moet voldoen aan een aantal eisen. Het moet controleerbaar, betrouwbaar en veilig zijn. Daarbij moeten de uitkomsten snel geleverd kunnen worden. De vergoedingen die er nu zijn voor de betrokken personen bij het stemmen tellen staan niet in verhouding tot de geleverde prestaties, omdat gebruikelijke arbeidstijden in zeer ruimte mate overschreden worden. Utrechtse Heuvelrug vindt daarnaast ook een volledige financiële compensatie voor alle betrokken personen bij de verkiezingen niet realistisch, omdat de omvang van het totale bedrag te groot is bij een werkelijke beloning van de geleverde diensten.

Motie wordt vermoedelijk aangenomen
De gemeente stelt in de motie ook voor dat de VNG bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken voorlegt om ‘Met voorstellen te komen die het gehele stemproces en de bijhorende deelprocessen nieuw inrichten vanuit een digitale invalshoek en deze voorstellen integraal afweegt tegen het huidige analoge proces qua kosten en belasting van betrokkenen.’ Naafs is positief gestemd over de uitkomst. Hij verwacht dat de motie zal worden aangenomen, verwijzend naar het positieve stemadvies dat de VNG nog gaat uitbrengen. De stap naar volledig digitaal stemmen is volgens hem nog wel ver weg. 

De moties  die woensdag worden behandeld bij de Algemene Ledenvergadering van de VNG zijn hier te vinden.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door ReindeR Rustema (websitebeheerder) op
Als vrijwilliger hielp ik mee met het tellen van de stembiljetten hier in Amsterdam, stembureau 404. Het was een leuke mix burgers die kwam helpen. De voorzitter van het stembureau had alles goed georganiseerd en we waren snel klaar.

Wat is nou het probleem? Ik hoorde van een collega die stembureauvoorzitter in Almere is dat het daar een groot probleem is om burgers te vinden die als vrijwilliger willen meehelpen. Dus worden ambtenaren ingezet die met tegenzin hun avond moeten inleveren.

Waarom lukt het in sommige gemeenten niet en andere wel om burgers mee te laten helpen?

Door Ton Dijkmans (Raadslid) op
De berichtgeving is niet helemaal correct. De motie hield in dat zsm een methode moet worden ontwikkeld om digitaal stemmen te TELLEN. Dat is echt wat anders.
Door Erik (medewerkerk stembureau) op
Grappig en ook een beetje gek: "De vergoedingen die er nu zijn voor de betrokken personen bij het stemmen tellen staan niet in verhouding tot de geleverde prestaties".
Ik zet me al jaren in als vrijwilliger op het stembureau en het is mijn enige vrijwilligerswerk waar ik een - overigens prettige - vergoeding voor krijg.
De Gemeente Utrechtse Heuvelrug vergeet maar even dat een stemcomputer een veelvoud gaat kosten, tenzij we elke maand naar het stembureau mogen :)
Door Jan op
Beste p. Met floppy's werkt niemand meer. Gewoon stemmen centraal terecht laten komen op een super beveiligde server. Kan er niets gebeuren.
Door p op
@Jan, kijk Jan dit stembiljet kan je wel zonder moeite geautomatiseerd tellen zonder controlemogelijkheden te verliezen. https://www.denhaag.nl/home/bewoners/gemeente/to …

En overigens de 14.000 niet getelde stemmen... er is ook weleens iemand vergeten om een floppy in te leveren...


Door Jan op
@p. Niet gelezen zeker dat er dankzij met de hand tellen 14.000 stemmen niet zijn meegeteld? En dat is nog maar het topje van de ijsberg natuurlijk. Op zijn minst digitaal tellen invoeren, zou ik zeggen en liefst ook digitaal stemmen. Dat moet goed te regelen zijn met DigiD en unieke code per stemmer. Desnoods ook nog met een bevestiging per mail dat je stem is aangekomen en wat je gestemd hebt. Zo doen we toch ook belastingaangifte?
Door p op
Gedoe om niks, het systeem om snel, controleerbaar en digitaal stemmen te tellen bestaat al. Namelijk het systeem om de buitenlandse stemmen te tellen.

Overigens is het voor de rest gezeur in de marge. Het amg allemaal geld en tijd kosten, maar voor iets wat van zo'n maatschappelijk belang is staat wat mij betreft zorgvuldigheid bovenaan. En als je dat het best garandeert met met de hand tellen, dan doen we het met de hand. En ene dagje meer of minder maakt ook echt niet uit in Nederland formatieland...
Door Rob (Gepensioneerd ambtenaar en docent) op
Digitaal stemmen blijft fraudegevoelig. Als controlemiddel zou iedereen na het stemmen random een uniek nummer op papier moeten krijgen met zijn uitgebrachte stem. Via digitale openbare lijsten kun je dan later controleren of jou uitgebrachte stem ook juist is verwerkt. Verder zou het misschien een idee zijn om in te voeren dat iedereen 3 stemmen mag uitbrengen, 2 voorstemmen en 1 tegenstem. Hiermee krijgt de samenleving de mogelijkheid om bijvoorbeeld ongewenste radicale partijen negatief te stemmen en buiten het parlement te houden.
Dit laatste zie ik vooral als een dicussiepunt over de voor en nadelen hiervan; ben er zelf nog niet uit.
Door de vries (adviseur) op
Digitaal stemmen is vooralsnog onveilig. De motie gaat ook niet over digitaal stemmen maar over het digitaal tellen van stemmen.
Door Gepensioneerd (Gepensioneerde) op
Het is onbegrijpelijk dat de overheid van ons allen eist om gebruik te maken van de digitale manier voor diensten met alle gevolgen van dien en dat die zelfde overheid niet in staat is om een goed en veilig functionerende stemcomputer in te zetten . Zo moeilijk kan dat toch niet zijn?