Advertentie

Monumentale bomenlanen Paleis Het Loo mogen gekapt

Omwonenden van het Paleis het Loo die met de Wet Natuurbescherming in de hand probeerden het kappen van monumentale bomenlanen bij de Paleistuin tegen te houden, hebben geen gelijk gekregen van de bestuursrechter in Arnhem.

03 februari 2021
paleis-het-loo.jpg

Omwonenden van het Paleis het Loo die met de Wet Natuurbescherming in de hand probeerden het kappen van monumentale bomenlanen bij de Paleistuin tegen te houden, hebben geen gelijk gekregen van de bestuursrechter in Arnhem.

Ontheffing

In de tuin huizen een boommarter, vleermuizen en vliegende herten (een keversoort) die beschermd worden door de Wet Natuurbescherming. Het Loo kreeg evenwel van de Provincie Gelderland een ontheffing omdat de dieren - onder meer met een vervangende nestkast voor de boommarter - door de kap niet in gevaar zouden komen. Omwonenden zijn het daar niet mee eens.

 

Veiligheid

Het Loo wil de bomenrijen vervangen voor de veiligheid van bezoekers. Dat werd dringender toen een beuk tegen het entreegebouw viel en in februari 2020 nog een eik tegen een paleisvleugel. Volgens omwonenden gebruikt Paleis Het Loo die twee bomen als 'excuusbomen' voor de kap. Uit een onderzoek, waarbij aan takken van bomen is getrokken, zou zijn gebleken dat de meeste bomen gewoon in goede conditie zijn en niet zomaar afbreken. Volgens omwonenden is dat onderzoek onder de pet gehouden.

 

Oudste

De oudste bomenrijen van het tuinencomplex zijn net als het paleis zelf van eind zeventiende eeuw. (ANP)

Reacties: 12

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

christa groshart
Letterlijk eeuwig zonde. En dan die beschermde soorten.
huub derksen
het maakt me woedend dat dat zo'n dwaas besluit door de bestuursrechter wordt gesanctioneerd. Echt ongelooflijk dat ze monumentale gezonde bomen gaan kappen omdat een keer een eik is omgevallen. Gaan of kunnen de omwonenden niet in hoger beroep bij bijvoorbeeld de Raad van State (hoewel n.b. de koning voorzitter van is)
Het Loo
als Apeldoorner en bewoner van het Loo vind ik dit om te janken. Het paleis wordt al jaren steeds meer verpest en verziekt, maar nog erger: de natuur wordt kapot gemaakt. En daar waar het nog een beetje natuurlijk is gaat de boel weer maanden dicht op ze moeten jagen.... Weg met het Koninklijk huis!
Wietske
En zo draagt Apeldoorn bij aan het vernietigen van natuur op de Veluwe. Onnodige bomenkap heeft dramatische gevolgen. Het gaat dramatisch met de Veluwe, ons grootste natuurgebied op land, blijkt uit een rondgang van NU.nl langs wetenschappers. Veel eikenbos is op sterven na dood. Mezenjongen breken door kalkgebrek hun pootjes in het nest. Heidevlinders en unieke bloeiende planten staan op de rand van uitsterven. Oorzaak: stikstofvervuiling, decennialang.



De Veluwe is een geliefd gebied voor miljoenen Nederlanders, zeker in coronatijd. Maar er is iets aan de hand: het wordt er steeds stiller. Op 2 mei verscheen resultaten van een onderzoek (zie nu.nl)

Hoeveel vogels hoor je er fluiten? Hoeveel bijen gonzen? Afgezien van wandelaars, fietsers en grote grazende zoogdieren, verdwijnt het leven uit het landschap. Zelfs roofvogels vinden op de Veluwe steeds minder te eten.
peter
Hout is veel geld waard! Vast nodig voor de verbouwing of het studiegeld van Amalia. A

Kroonprinses Amalia krijgt 296.000 euro inkomen per jaar en 1.338.000 euro voor 'personele en materiële ondersteuning'

Museum
Er is maar 1 oplossing: de verantwoordelijken aanklagen !
Gemeentesecretaris
IK vraag me af hoe het zo kan zijn dat de Gemeente Apeldoorn vergunning heeft gegeven. Dit is meten met 2 maten. Een gewone inwoner mag nog geen struikje weg halen..... En waarom heeft de Gemeente Apeldoorn niet ingegrepen?
H. Wiersma / gepens.
Dit riekt naar klasse justitie. Monumentale bomen kap je niet.
Hans / afdelingsmanager
Zo zie je maar wat zo'n provincie waard is als het om het Koninklijk Huis gaat: buigen en knippen als een scheermes en tekenen bij het kruisje. De lakei doet u uitgeleide.
henk
Schandalig!
Het Loo
Het is schandalig wat daar allemaal kan en mag! Eerst een paleis, hierna mag er een woning bij komen (Pieter en Margriet), dan verbouwen het paleis weer, dan komen er parkeerplaatsen en de wegen legt men anders aan en dan weer bomenkap. Sommige partijen leven boven de wet. net als Leisurelands..... moet je eens kijken hoe in de natuur mogen verwoesten bij BUssloo. En dat alles met toestemming van de gemeente apeldoorn.
Frank Zuylen / adviseur
Kappen met het koninklijk huis!
Advertentie