of 62812 LinkedIn

Monumentale bomenlanen Paleis Het Loo mogen gekapt

Omwonenden van het Paleis het Loo die met de Wet Natuurbescherming in de hand probeerden het kappen van monumentale bomenlanen bij de Paleistuin tegen te houden, hebben geen gelijk gekregen van de bestuursrechter in Arnhem.
6 reacties

Omwonenden van het Paleis het Loo die met de Wet Natuurbescherming in de hand probeerden het kappen van monumentale bomenlanen bij de Paleistuin tegen te houden, hebben geen gelijk gekregen van de bestuursrechter in Arnhem.

Ontheffing

In de tuin huizen een boommarter, vleermuizen en vliegende herten (een keversoort) die beschermd worden door de Wet Natuurbescherming. Het Loo kreeg evenwel van de Provincie Gelderland een ontheffing omdat de dieren - onder meer met een vervangende nestkast voor de boommarter - door de kap niet in gevaar zouden komen. Omwonenden zijn het daar niet mee eens.

 

Veiligheid

Het Loo wil de bomenrijen vervangen voor de veiligheid van bezoekers. Dat werd dringender toen een beuk tegen het entreegebouw viel en in februari 2020 nog een eik tegen een paleisvleugel. Volgens omwonenden gebruikt Paleis Het Loo die twee bomen als 'excuusbomen' voor de kap. Uit een onderzoek, waarbij aan takken van bomen is getrokken, zou zijn gebleken dat de meeste bomen gewoon in goede conditie zijn en niet zomaar afbreken. Volgens omwonenden is dat onderzoek onder de pet gehouden.

 

Oudste

De oudste bomenrijen van het tuinencomplex zijn net als het paleis zelf van eind zeventiende eeuw. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Frank Zuylen (stedebouwkundige, burger.) op
Kappen met het koninklijk huis!
Door Het Loo op
Het is schandalig wat daar allemaal kan en mag! Eerst een paleis, hierna mag er een woning bij komen (Pieter en Margriet), dan verbouwen het paleis weer, dan komen er parkeerplaatsen en de wegen legt men anders aan en dan weer bomenkap. Sommige partijen leven boven de wet. net als Leisurelands..... moet je eens kijken hoe in de natuur mogen verwoesten bij BUssloo. En dat alles met toestemming van de gemeente apeldoorn.
Door Henk op
Schandalig!
Door Robin (influencer) op
Zo zie je maar wat zo'n provincie waard is als het om het Koninklijk Huis gaat: buigen en knippen als een scheermes en tekenen bij het kruisje. De lakei doet u uitgeleide.
Door Spijker (n.v.t.) op
Dit riekt naar klasse justitie. Monumentale bomen kap je niet.
Door christa groshart op
Letterlijk eeuwig zonde. En dan die beschermde soorten.

Vacatures

Van onze partners