of 59318 LinkedIn

Modernisering Amsterdamse brandweer mislukt

Het is niet gelukt om de organisatie van de brandweer Amsterdam-Amstelland te moderniseren en flexibeler te maken. Het korps doet nog veel te weinig aan brandpreventie en er zijn nog geen stappen gezet om het 24-uursrooster aan te passen. Dat schrijft burgemeester Eberhard van der Laan in een brief aan de gemeenteraad. Hij noemt het onacceptabel dat de afspraken, die in 2011 zijn gemaakt, niet zijn nagekomen.
Reageer

Het is de afgelopen jaren niet gelukt om de organisatie van de brandweer Amsterdam-Amstelland te moderniseren en flexibeler te maken. Het korps doet nog veel te weinig aan brandpreventie en er zijn nog geen stappen gezet om het 24-uursrooster aan te passen. Dat schrijft burgemeester Eberhard van der Laan in een brief aan de gemeenteraad.

Onacceptabel

Van der Laan noemt het onacceptabel dat de afspraken, die in 2011 zijn gemaakt, niet zijn nagekomen. Zo blijven de prestaties op het gebied van brandveilig leven ver achter, stelt de burgemeester. ,,Tot nu toe zijn ongeveer 42.000 woningen geïnspecteerd terwijl de afspraak is dat op 31 december 2016 100.000 woningen zouden zijn geïnspecteerd.'' Dat komt volgens hem vooral omdat de afspraken over alternatieve werkuren en flexibilisering binnen het rooster niet zijn nagekomen.

 

Geen draagvlak

De brandweer inspecteert alleen overdag tussen 08.00 en 16.00 uur, terwijl veel mensen dan niet thuis zijn. De afspraak om een proef te doen met een ander rooster is niet uitgevoerd en er zou ook geen draagvlak voor zijn. En dat terwijl de brandweerlieden volgens Van der Laan maar al te goed weten dat het voorkomen van brand leidt tot minder slachtoffers.

 

Wantrouwen

De nieuwe brandweercommandant Leen Schaap, die vorig jaar aantrad, spreekt in een brief aan de burgemeester van een ,,organisatie die in zichzelf gekeerd is en niet echt onderdeel uitmaakt van de stad''. Bovendien is er volgens hem sprake van een groot wederzijds onbegrip en wantrouwen binnen de organisatie.

Schaap pleit voor een diversere organisatie, met meer vrouwen en Amsterdammers met een migratieachtergrond. Met zijn Manifest Brandweer Amsterdam-Amstelland wil hij aan de slag om ervoor te zorgen dat de eerder gemaakte afspraken alsnog worden nagekomen. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.