of 64120 LinkedIn

Mirko Noordegraaf: ‘Transparantie professional cruciaal’

Mirko Noordegraaf, hoogleraar Bestuurs- & Organisatiewetenschap aan de Universiteit Utrecht (UU), tevens voorzitter van de Vereniging voor Bestuurskunde (VB), staat stil bij publieke professionals en hoe zij professionele kwaliteit leveren. Ofschoon professionals vaak op een voetstuk worden gezet, zijn romantische beelden nogal dominant: ‘de professional’ behandelt zijn of haar ‘zaak’, met tijd en aandacht, en dan komt het goed.

In korte minicolleges van ongeveer 8 minuten bespreken hoogleraren bestuurskunde uit Nederland en Vlaanderen wat de corona-crisis betekent voor de bestuurswetenschap en omgekeerd wat de bestuurswetenschap betekent voor het begrip van de crisis en voor handelingsgevolgen. Het betreft een initiatief van de Vereniging voor Bestuurskunde (VB).

Mirko Noordegraaf, hoogleraar Bestuurs- & Organisatiewetenschap aan de Universiteit Utrecht (UU), tevens voorzitter van de Vereniging voor Bestuurskunde (VB), staat stil bij publieke professionals en hoe zij professionele kwaliteit leveren. Ofschoon professionals vaak op een voetstuk worden gezet, zijn romantische beelden nogal dominant: ‘de professional’ behandelt zijn of haar ‘zaak’, met tijd en aandacht, en dan komt het goed. Gevoed door de recente Covid-19-periode, waarin allerlei publieke professionals ‘helden’ zijn geworden maar tevens een reëler beeld is ontstaan van hun werk, laat Noordegraaf zien wat de kritische facetten van het leveren van professionele kwaliteit zijn. Die kwaliteit zit niet alleen in de professional zelf, maar in met name de samenwerking en het samenspel met anderen in plaats van de soloactie. Het zit ‘m verder onder andere ook in de kunst van het omgaan met beperkte capaciteit. Heel belangrijk is bovendien de beeldvorming en het je als professional openstellen naar de buitenwereld. ‘Er kunnen incidenten zijn, dingen misgaan’, zegt Noordegraaf. Juist dan is het heel belangrijk dat je als professional transparantie aan de dag legt en dat je aan tafel gaat zitten bij Op1 of bij Beau. Dat vergroot de legitimiteit van en het vertrouwen in de professional en draagt bij aan diens heldenachtige status.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.