Advertentie

'Minister moet Molukkers excuses aanbieden’

Minister Spies moet van Leerdamse burgemeester excuses namens de overheid aanbieden aan de Molukse gemeenschap vanwege de koude ontvangst, 60 jaar geleden.

09 januari 2012

Burgemeester Victor Molkenboer van Leerdam wil dat de Nederlandse overheid eindelijk eens haar excuses aanbiedt aan de Molukse gemeenschap voor de slechte ontvangst, zestig jaar geleden.

Geen gastvrijheid

Dit jaar viert Leerdam dat de gemeente vijftig jaar geleden een grote groep Molukkers verwelkomde. ‘Maar dit welkom was allesbehalve een warm welkom’, aldus de PvdA-burgemeester in zijn nieuwjaarstoespraak. ‘Leerdam is een gastvrije stad, maar in 1961 was die gastvrijheid ver te zoeken.’

Schamen
Eerder al, in september vorig jaar, zei Molkenboer op een herdenkingsbijeenkomst in Leerdam zich te schamen voor de ontvangst door de overheid van destijds. De ontvangst, het verlangen naar het vaderland en het niet nakomen van beloftes maken volgens hem verbitterd. ‘Je zult je maar hebben ingezet voor koningin en vaderland om vervolgens aan de kant te worden gezet’, aldus Molkenboer die voor deze houding zijn welgemeende excuses aanbood. ‘Het zou de Nederlandse overheid, de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken, sieren dit voorbeeld te volgen.’

Concentratiekampen
In 1951 werden 12.500 Molukkers uit Indonesië naar Nederland verscheept. Ze werden onder andere ondergebracht in leegstaande kazernes, concentratiekampen en kloosters. Toen duidelijk werd dat ze langer zouden blijven, vertrokken ze uit de kampen naar meer permanente verhuizing. Een groep streek toen in Leerdam neer.

Streep zetten
Zestig jaar Molukkers in Nederland vormt volgens de Leerdamse burgemeester een goede gelegenheid voor het maken van excuses. Molkenboer: ‘Erkenning van hun situatie toen maakt het voor velen – zeker de eerste en tweede generatie – makkelijker een streep onder het verleden te zeten en te werken aan een nieuw begin. Ik prijs met name de jongeren uit de Molukse gemeenschap van Leerdam die met zeer veel respect, gevoel en zorg voor de eerste generatie werken aan dit jubileum, met een jaar vol festiviteiten. Festiviteiten waarbij ook andere Leerdammers bij berokken zullen worden. Want samen leven en samen een toekomst opbouwen kan alleen door met elkaar in contact te komen, samen dingen te doen. Wij willen immers een stad zijn waar we met ruimte voor ieders eigen identiteit blijven zoeken naar gezamenlijke waarden en gemeenschappelijke doelen.’

Reacties: 12

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ron Jansen / Senior Beleidsmedewerker
Ik dacht dat we eindelijk een beetje af waren van die excuuscultuur uit de jaren 90 van de vorige eeuw. Maar goed, als we toch (weer) bezig zijn: misschien moeten we ook eens excuses gaan eisen van Spanje, de Romeinen vanwege het ons aangedane leed. En niet te vergeten: excuses van de PvdA aan de Nederlandse bevolking vanwege het ooit voorschotelen van de multiculturele samenleving als ware het 't hoogst bereikbare op aarde. Inmiddels weten we beter.
Ad van Wolferen / beleidsadviseur
Toch wel opvallend dat excuses pas na 50 jaar of langer gemaakt worden. Dat lijkt een kenmerk van ons land te worden.
Maarten Pieters / adviseur - trainer
Ben het helemaal met Molkenboer eens. Terugkijkend kan ik alleen concluderen dat de Nederlandse staat de Molukkers slecht behandeld heeft en niet oprecht is geweest over hun perspectief. Als staatsburger wil ik vooruitgang en welvaart. Erkenning van fouten en leed door ons in het verleden veroorzaakt horen daarbij. Dat is de beste garantie voor onze gezamenlijke toekomst.
Fred IJspeerd / juridisch beleidsmedewerker P&O
Hoe zit het dan met excuses van de nu oudere generatie Molukkers die zich achter de treinkapingen en de schoolbezetting uit de jaren zeventig hebben geschaard? Hebben zij al afstand genomen van deze acties?
Ron Jansen / Senior Beleidsmedewerker
@Fred: Fred, het werkt zo. 'Excuses van de staat aan ... ' (meestal een minderheid), vindt grote aanhang onder cultuurrelativisten ('weg met ons'). Daarin past het natuurlijk niet dat een minderheid excuses aan de meerderheid aanbiedt.
hans de Graaf / gemeenteraadslid
Zullen we dan maar in een keer excuses aanbieden voor alles wat er in de afgelopen eeuwen is misgegaan, voor onrect is aangedaan etc. Inclusief het uitsterven vanvan de mammoet en het kwartje van Kok en daarna nooit meer!
Dr. Framoes
Wellicht krijgen we dan ook excuses van de PVDA voor het wettelijk en feitelijk stelen van miljarden aan pensioengelden van de ambtenaren in de jaren '90.
Okke Pol / oud-gemeentesecretaris Leerdam
Een toe te juichen initiatief. Uit eigen ervaring weet ik dat het beleid van de gemeenten in de relatie met de Molukkers belangrijk is geweest. Noem in dit verband de bindende rol die oud-burgemeesrer Corporaal met verve heeft gespeeld in Leerdam.
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Wat een onzin. Het is vooral een integratieprobleem wat hier speelt en waar gemeenten vooral zelf beleid op kunnen voeren. Molenboer weet kennelijk niet in wat voor woningen Nederlanders zelf 60 jaar geleden woonden en hoe de economische situatie toen was. Hij kan dit onderwerp daarom beter aan het Rijk overlaten in plaats van het voor de voeten te lopen.
Dolf TIggelaar / Financieel beleidsmedewerker
Dhr.Wiersma en De Graaf zijn kennelijk niet zo goed op de hoogte (ligt waarschijnlijk aan de onvolledige geschiedenislessen) van wat wij dat volk door de eeuwen heen hebben aangedaan. Hiervoor kunnen wij onmogelijk excuses aanbieden. Wel kan dat voor de achterbakse behandeling aangekomen in Nederland 50 jaar geleden. Ik zou zeggen verdiep je eens in deze kwestie voor je een Molukker met een mammoet vergelijkt. Een vergelijking met de economische situatie van Nederlanders klopt ook niet. Ik sluit me aan bij Molkenboer en vindt dat we hier eindelijk eens streep onder moeten zetten.
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Het lijkt me dat de hr. Tiggelaar nu alles op één hoop gooit. Excuses maken aan Indonesië is prima (is trouwens al gedaan). Excuses maken aan de Molukse gemeenschap in Nederland is - afgezet tegen de economische situatie van 60 jaar geleden - onzin. Uiteindelijk hebben zijzelf voor een verblijf in Nederland gekozen. Dat hun integratie niet altijd goed is verlopen is een ander verhaal. Maar excuses maken gaat een stap te ver, net als de retoriek van Molkenboer.
A de Bruijn / volksvertegenwoordiger Leerdam
ik heb altijd gezegd dat de regering fout gehandeld heeft, met de Molukkers en excuus is wel heel goedkoop ?

geef de mensen die terug willen gewoon geld mee om een nieuw bestaan op te bouwen die echt willen en ik vraag mij echt af of zij wel terug willen ?

en als excuus van de overheid meewerkt dat men echt een streep zet onder het verleden

het zal fijn zijn

ik zat op de Julianaschool en daar zaten ook Molukkers in de klas en ik heb goede evaringen met deze jongens gehad

het was ook zo dat men zich soms ook schaamde toen er kapingen waren, ik weet dat ik in de stad stond en een molukker mij met een boog voorbij wilde gaan , dat ik hem riep hé kom eens ik weet dat jij er niet mee eens bent, maar daar kijk ik jouw echt niet voor aan

deze gebeurtenis gebeurde 33 jaar geleden



Advertentie