Advertentie

Minister Blok tornt niet aan bijbanen provinciebestuur

Provincies mogen zelf bepalen of hun bestuurders bijbanen hebben of niet. Zij moeten zich daarbij alleen houden aan wettelijke normen.

10 maart 2015

Provincies mogen zelf bepalen of hun bestuurders bijbanen hebben of niet. Zij moeten zich daarbij alleen houden aan wettelijke normen. Minister Stef Blok (Rijksdienst) is niet van plan dat te wijzigen of beperkingen op te leggen.

Grote verschillen
Hij zei dat dinsdag in antwoord op vragen van de SP. Deze partij vindt dat bestuurders in de provincies het al druk genoeg hebben en ook al veel geld verdienen. SP-Kamerlid Ronald van Raak wil dat het kabinet een nieuwe norm stelt, die inhoudt dat provinciale bestuurders geen bijbaan hebben en dus ook geen extra verdiensten. Van Raak wees op de grote verschillen die er nu per provincie bestaan in het aantal bijbanen van commissarissen en gedeputeerden.

Eigen beleid
Maar de minister vindt de normen duidelijk genoeg: bestuurders moeten open zijn over hun bijbanen en de inkomsten daarvan worden deels verrekend. Provincies mogen dat zelf besluiten. 'Dat is provinciale democratie. De verschillen geven juist aan dat er regionaal een debat over is', aldus Blok. (ANP)

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Leo / uitvoering
Hoezo zakkenvullers?
a. middelveld / senior adviseur
Een bestuurder zou alleen onbetaalde nevenfuncties moeten nemen en bij betaalde nevenfuncties, zou de volledige vergoeding naar de provincie of rijk moeten gaan. Dan wil ik nog wel eens zien hoeveel bestuurders dan nog vele nevenfuncties behouden, even afgezien van de qq functies.
Gerard Heetman / raadslid
Het geheugen van Van Raak is maar kort. Hij heeft zelf er voor gezorgd dat in de Provinciewet en de Gemeentewet werd opgenomen dat provinciebestuurders het aanvaarden van een nevenfunctie voor moeten leggen aan provinciale staten/de gemeenteraad. Die kunnen dus bezwaar maken. Bovendien heeft hij toen ook ermee ingestemd dat de inkomsten ofwel volledig worden gestort in de provinciekas/gemeentekas (nevenfunctie die voortvloeit uit de functie en weer vervalt bij het stoppen van de functie) of op dezelfde wijze als voor de leden van de Tweede Kamer geldt worden verrekend met het salaris dat je als provinciebestuurder/gemeentebestuurder ontvangt (overige nevenfuncties).
henk
Graag toezicht en controle op hun resultaten/prestatie en gewerkte uren. Zolang een burgemeester met de dienstauto tijdens zijn gemeentewerktijd naar de 1e kamer gaat en daar ook zijn centen vangt, deugt het niet! Maja.... eens een graaier, altijd een graaier
Joost
Je moet als bestuurder ongans weinig te doen hebben als je nevenfuncties hebt.
Advertentie