of 61441 LinkedIn

Minder vrouwen doen gooi naar burgemeestersambt

Op 26 burgemeestersvacatures die dit jaar tot nu toe zijn opengesteld, hebben zich 607 gegadigden gemeld. In Uithoorn hebben meer vrouwen dan mannen een gooi naar het ambt gedaan. Een noviteit én een uitzondering.

Op 26 burgemeestersvacatures die dit jaar tot nu toe zijn opengesteld, hebben 607 mensen gesolliciteerd. In een gemeente (Uithoorn) hebben meer vrouwen dan mannen een gooi naar het ambt gedaan. Een noviteit én een uitzondering. 

Onderzoek

In Uithoorn solliciteerden 12 vrouwen en 10 mannen. Uithoorn is een uitzondering, want in alle gemeenten waar dit jaar vacatures werden opengesteld, reageerden meer mannen dan vrouwen. Onder de 607 sollicitanten die dit jaar een brief schreven, bevinden zich 453 mannen en 154 vrouwen. Dat blijkt uit inventarisatie van Binnenlands Bestuur naar alle tot en met 31 juli opengestelde burgemeestersvacatures. 


Achterstand

Een kwart van de sollicitanten is dus vrouw. Vorig jaar lag dat percentage met 29 procent (op 37 vacatures) hoger, maar wellicht dat de achterstand nog wordt ingehaald. In de loop van dit jaar worden nog enkele vacatures opengesteld. De vacatures voor Oldambt en Rozendaal zijn net opengesteld. Later dit jaar volgen in ieder geval Achtkarspelen en Smallingerland, waarschijnlijk Haaksbergen en Twenterand en wellicht Horst aan de Maas. In 2017 werd, zo blijkt verder uit cijfers van Binnenlands Bestuur, een recordaantal vrouwelijke burgemeesters benoemd. Van de 35 burgemeesters die vorig jaar door de Kroon zijn benoemd, zijn er 13 vrouw.


VVD nog steeds op één

Gemiddeld reageren 23,3 mensen op een vacature, met uitschieters naar boven (114, Amsterdam, wel in twee rondes) en beneden (9, Nissewaard). De politieke kleur is niet van alle sollicitanten bekend. Dat wordt niet (meer) door alle commissarissen van de koning bekend gemaakt. Van de 256 kandidaten waarvan de politieke kleur wel bekend is, staat de VVD met 53 sollicitanten op de eerste plek, op de voet gevolgd door het CDA met 50 kandidaten. Beide partijen zijn al jaren ‘hofleverancier’ als het gaat om burgemeesterskandidaten.

 

12 partijlozen 

Na VVD en CDA volgt D66 met 38 sollicitanten op de vacante posten. Daarna komt de PvdA met 29 sollicitanten. Tot 2017 leverde de PvdA met CDA en VVD de meeste burgemeesterskandidaten, maar de PvdA zag vanaf dat jaar het aantal geslaagde pogingen terugzakken. De ChristenUnie leverde dit jaar 23 kandidaten, lokale partijen 12, de SGP 7, 50Plus 2 en de SP 1. 12 ‘partijlozen’ hebben gesolliciteerd, en van 19 sollicitanten is de partijkleur onbekend

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Martin op
Tot op heden wacht ik vol verwachting op de eerste berichtgeving over "evenredige vertegenwoordiging" van vrouwen in beroepen als stratenmaker, industrie, mijnbouw, afval en andere zware en risicovolle beroepen.

93% van de dodelijke arbeidsongevallen betreft mannen. Wat een heerlijk privilege! En och wat worden de dames toch overal structureel onderdrukt en uitgebuit.
Door Broadcaster (gemeenteambtenaar) op
Het is dan ook onzin om per se een evenredige verdeling tussen mannen en vrouwen te willen omdat er oorzaken als bovengenoemde zijn voor het huidige verschil. Het enige criterium zou moeten zijn dat je de meest geschikte kandidaat kiest. Als dat meer vrouwen dan mannen oplevert, hoor je mij niet klagen.