of 58952 LinkedIn

Minder stembureaus mag

Gemeenten zijn wettelijk niet verplicht om bij iedere verkiezing eenzelfde aantal stembureaus te openen. Dat betoogde landsadvocaat Jannetje Bootsma vrijdag bij de rechtbank in Den Haag.
2 reacties

Gemeenten zijn wettelijk niet verplicht om bij iedere verkiezing eenzelfde aantal stembureaus te openen. De wet schrijft ook niet voor hoeveel dat er bij een verkiezing precies moeten zijn, betoogde landsadvocaat Jannetje Bootsma vrijdag bij de rechtbank in Den Haag.

Kort geding

Daar diende 's middags het kort geding dat Forum voor Democratie had aangespannen tegen minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken. Forum vindt dat de minister moet ingrijpen om in veel gemeenten meer stembureaus open te krijgen in verband met het Oekraïne-referendum op 6 april.


 

Benadeeld

Vooral ouderen en gehandicapten zouden worden benadeeld nu er in bijna honderd gemeenten meer dan tien procent van de stembureaus dichtblijven ten opzichte van de Provinciale Statenverkiezing vorig jaar, stelt Forum op basis van onderzoek van de NOS. De landsadvocaat vindt dat niet kan worden nagegaan of dat onderzoek van de juiste getallen uitgaat. Forum stelde dat de minister zelf in een interview de norm aangaf door te zeggen dat een paar procent meer of minder stembureaus niet erg is. ,,Bovendien is de gedachte achter de kieswet dat iedereen gelijke mogelijkheden moet hebben om een stem uit te kunnen brengen'', aldus Forumadvocaat Jan van der Grinten.

 

 

Brief

De minister heeft volgens de landsadvocaat voldoende gedaan om het referendum over het zogeheten associatieverdrag met Oekraïne zo goed mogelijk te laten verlopen. Deze week stuurde de minister de gemeenten nog een brief waarin hij de colleges wees op de zorgen die er in Nederland zijn over het aantal stembureaus. Verder wil hij het aan het lokaal bestuur overlaten hoeveel stembureaus er uiteindelijk nodig zijn. (ANP)
Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Peter op
De kop van dit artikel klopt natuurlijk weer van geen kant en is op zijn minst 'tendentieus en ongefundeerd' omdat de rechter zich nog niet heeft uitgesproken.

Beter zou zijn: "MINDER STEMBUREAUS MAG, betoogde landsadvocaat Jannetje Bootsma vrijdag bij de rechtbank in Den Haag".
Door Mr. R. M. Dalmijn op
Hoe belangrijk het juridisch kader ook is bij de aanstaande verkiezing rond het handelsverdrag met de Ukraine ; juist nu had de Minister moeten bedenken, en via hem de landsadvocaat, dat de grote scepsis welke er tegen zowel het kabinet, de politiek in het algemeen en de EU in het bijzonder heerst, uiterste zorgvuldigheid geboden is.
En dat is niet het aantal stemlokalen van 17 naar 5 terugbrengen zoals in Oldenzaal . Dat gooit benzine op de vlammen van achterdocht. Dat maakt dat de gemene burger zich helemaal niet meer gehoord voelt. Dat geeft een toenemende weerstand tegen alles wat Europa is.
En dat hebben we de komende jaren met een groot integratievraagstuk voor de boeg nu juist niet nodig .
Laat al die kleine pesterijtjes achterwege.
Succes