De rechtbank in Utrecht verbood de Nederlandse afdeling van de Bandidos in december. Volgens de rechter pleegt en stimuleert de motorclub geweld en worden geweldsincidenten van leden beloond. Bandidos Motorcycle Club is sinds 2014 in Nederland gevestigd en heeft zogeheten chapters in verschillende steden zoals Sittard, Nijmegen en Utrecht. Het OM gaat uit van enkele tientallen leden.

 

Onafhankelijk

In hun hoger beroep benadrukten de Bandidos dat de Nederlandse afdeling ten onrechte is afgerekend op geweld dat is gepleegd door leden in het buitenland. Bovendien worden ook Nederlandse chapters getroffen waarvan geen geweldsincidenten bekend zijn. Volgens advocaat Marnix van der Werf zijn alle chapters onafhankelijk van elkaar en gaat het OM onterecht uit van een strak geleide en hiërarchische vereniging.

 

Satudarah

De Bandidos werden vorig jaar als eerste motorclub verboden. In juni werd ook Satudarah verboden. Het OM werkt nog aan een rechtszaak tegen de Hells Angels. Een eerdere poging van het OM om Hells Angels te verbieden, mislukte in 2009. Het gerechtshof in Arnhem wil uiterlijk op 13 november beslissen of de Bandidos verboden blijven. (ANP)