Advertentie

Minder bureaucratische houding ambtenaar scheelt agressie

Agressie tegen ambtenaren kan worden teruggedrongen als zij klantgerichter werken. Een pilot met minder bureaucratie tegen agressie van de IND lijkt succesvol.

03 december 2012

Agressie tegen ambtenaren kan fors worden teruggedrongen als zij klantgerichter gaan werken. Dat blijkt uit een maandag gepubliceerde evaluatie van een proef bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), die het aantal medewerkers dat klaagde over bedreigingen met 17 procent deed afnemen.

Veilige werksituatie
Voor de pilot 'Goed Gesprek' combineerden de onderzoekers delen van twee verschillende overheidsprogramma's, die zich richten op klanttevredenheid en een veilige werksituatie. De tientallen deelnemende IND-medewerkers leerden hoe ze moeten optreden bij agressief gedrag, maar ook om confrontaties te voorkomen door burgers ,,zo weinig mogelijk bureaucratisch te benaderen''.


Bellen in plaats van brief

,,Ontbreekt er bijvoorbeeld een document? Laat de medewerkers de klant opbellen in plaats van een formele brief te verzenden'', luidt een voorbeeld. Om ambtenaren klaar te stomen moeten ze wel worden opgeleid om ,,informeel, empathisch en oplossingsgericht in de omgang met de klant te zijn''.

Daarnaast moeten organisaties hun werknemers beter steunen, bijvoorbeeld met nazorg na een confrontatie met een klant. Ook moet na een incident binnen 48 uur gereageerd worden, bijvoorbeeld door aangifte te doen of de schade te verhalen.


Helft overheidspersoneel belaagd

Dat een betere aanpak van agressie tegen ambtenaren noodzakelijk is, blijkt wel uit de cijfers. Bijna de helft van het overheidspersoneel kreeg in de periode 2009-2010 te maken met ,,ongewenst gedrag'', zoals scheldpartijen, seksuele intimidatie of geweld.


Overheid als gelijke

Dat burgers vaker uit hun slof schieten tegenover ambtenaren, komt volgens de onderzoekers doordat de moderne burger de overheid meer als gelijke beschouwt. ,,Als deze burgers niet op de verwachte wijze te woord worden gestaan, ligt de kans op agressie meer dan voorheen op de loer'', concluderen de onderzoekers.


Fysiek geweld verdwenen

De IND begon in mei met de proef, met subsidie van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Tijdens het experiment verdween fysiek geweld van de werkvloer, terwijl in het jaar voorafgaande aan de pilot nog zo'n 4 procent van de deelnemers te maken had met bijvoorbeeld duwende of slaande klanten.


Advies om technieken over te nemen

Het aantal deelnemers dat klaagde over bedreigingen daalde in dezelfde periode van 36 procent naar 19 procent. De onderzoekers adviseren publieke organisaties die agressie willen terugdringen om de technieken uit de pilot over te nemen.

Reacties: 9

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hannes Haganum / kritisch lezer
Het is open deur, al is blinde agressie nooit helemaal te voorkomen. Zelf heb ik veel publiekscontacten in een grote stad met een kastige bevolking. Ik moet ook vaak NEE verkopen. Wat heel belangrijk is om je gesprekspartner serieus te nemen en te respecteren. Dan kun je ook NEE en WAAROM zeggen. In sommige gevallen moet je ook durven verwijzen naar de klachtenprocedure. Humor en relativering kunnen ook functioneel zijn. Gelukkig heeft agressie zich in mijn geval alleen beperkt tot verbale uitingen. Zo ben ik wel eens vergeleken met het geslachtsdeel van een paard. Ik kon er om lachen en heb tegen meneer gezegd dat we daarover toch van mening zouden blijven verschillen. Toen stak meneer zijn duim op.

Sanne
Sinds wanneer mogen ambtenaren empathisch zijn bij overheid?

Ik heb in de achterliggende jaren meerdere malen gesolliciteerd bij gemeenten en werd altijd afgewezen vanwege mijn empathisch vermogen en klantgerichtheid. Zolang werkgevers mensen met empathische en klantgerichte kwaliteiten af blijven wijzen omdat deze niet zakelijk genoeg zouden zijn, blijft het vragen om agressie.



Bovendien: hoe definieer je agressie? Medewerkers van de sociale dienst zijn zich vaak nauwelijks bewust van hun machtspositie (= uitkering kan met 1 druk op de knop stopgezet worden!!), hun lage dunk-houding naar cliënten en weten vaak ook niet hoeveel tijd en energie het kost om met een bijstandsuitkering rond te komen. Het ene lokt het andere uit!!



Wanneer je medewerkers van gemeenten e.d. zou trainen in het omgaan met de diverse soorten agressie door gebruik te maken van speciaal daarvoor opgeleide acteurs, dan weet je hoe je kunt omgaan met agressie door simpelweg je eigen gedrag aan te passen naar de cliënt toe zonder meteen met sancties en maatregelen te hoeven dreigen.
Kaas !
de Immigratie- en Naturalisatiedienst mag van mij een stuk minder klantvriendelijk.
Niek / jurist
Tuurlijk moet je als ambtenaar, winkelbediende, lokkettier of noem maar op, zelf een geinteresseerde en respectvolle houding aannemen. Zo ben je hopelijk ook opgevoed. Maar de afgelopen 25 jaar is de houding van het publiek wel degelijk gewijzigd. De teneur is steeds vaker : Ik wil dit en dat en ik wil het NU! En op de een of andere manier denkt/weet men dat een dreigende houding succesvol werkt. De gemiddelde werknemer zit ook niet op een bos ellende te wachten. Nu is het zaak de klant bij te brengen zich ook geinteresseerd en respectvol te benaderen. Dat is een stevige klus gelet ook de vele incidenten met hulpverleners (snapt iemand dat?), scheids- en grensrechters, geuniformeerden, leraren en portiers. Vergoeilijkend wordt vaak het "korte lontje" genoemd. Als de opvoeders er niet in geslaagd zijn om normaal gedrag aan te leren, moet de samenleving - met inbegrip van en met name door de overheid - correctie toepassen. Dus duidelijke sancties stellen (minimumstraf, eenvoudiger kostenverhaal door slachtoffer, openbaar maken gegevens daders, kostenverhaal werkgevers die personeel zien uitvallen). Het gemompel van Ivo Opstelten kennen we zo langzamerhand wel. Aanpakken die hap.
Sjoerd Visser
Ik denk dat mensen er genoeg van hebben om door de overheid uitgebuit en opgelicht te worden. Al die loze beloftes die als zogenaamde oplossingen worden opgedrongen pleegt aanslagen in de portemonnee van de anderen. Dat legaal stelen en die legale massamisleiding roept na verloop van tijd agressie op. Als er dan gewaarschuwd wordt over deze zaken plus het tegenstrijdige beleid dat de overheid voert...en er gebeurt dan niets mee...dan kun je je afvragen wie de agressor is. Degene die kwaad wordt of degenen die de kwaadheid oproepen! Me dunkt dat er aan de normen en waarden van de bestuurders op hoge posities nog heel wat kan verbeteren...zodat het weer menselijker wordt i.p.v onmenselijker zoals dat nu al jaren het geval is. Want zoals men nu met de mensen omgaat is onmenselijk en leugenachtig. Wat je zaait zal je oogsten...denk ik hierbij.
J. Derckx
Mensen verwachten als mens behandeld te worden. D burger is meer dan een mens met een sofinummer. Daar moet de overheid (het woord zegt het al) anders mee omgaan. Ook als superieur gezaghebber dien je fatsoenlijk met mensen om te gaan.

J. Derckx
Ook de eerlijkheid van politici speelt een grote rol. Een minister die al in 1 maand 4x sorry roept vanwege fouten en ondoordachtzaamheden verliest zijn geloofwaardigheid. Daar waar hij roept alle fraude te bestrijden dient hij eerst in eigen huis schoon schip te maken. De pot verwijt de ketel ...
Criticus - NL
Jammer is alleen dat veel daders, het woord klantgericht zien als 'je zin krijgen'. En als dat niet gebeurt, slaan de stoppen door.



Daarom vind ik dat daders een cursus 'anger-management' behoren te krijgen in plaats van een programma voor de slachtoffers op te stellen!
criticus
@ criticus

Dat komt door een verkeerd verwachtingenmanagement van o.a. politici en een bepaald type managers.

Advertentie