of 65101 LinkedIn

Minder bevingen door minder gaswinning

Het aantal bevingen nam de laatste jaren steeds toe, maar die trend is volgens het CBS na 1 maart vorig jaar gekeerd. Sindsdien trilt de aarde er weer ongeveer even vaak als gemiddeld in de periode tussen 2002 en 2016.
5 reacties

Dat Groningen afgelopen jaar minder door aardbevingen is getroffen is hoogstwaarschijnlijk te danken aan het terugbrengen en evenwichtiger spreiden van de gaswinning. Die conclusies durft het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) aan na onderzoek van het Centraal Bureau van de Statistiek.

Trend gekeerd
Het aantal bevingen nam de laatste jaren steeds toe, maar die trend is volgens het CBS na 1 maart vorig jaar gekeerd. Sindsdien trilt de aarde er weer ongeveer even vaak als gemiddeld in de periode tussen 2002 en 2016. Loppersum, een van de zwaarst getroffen gebieden, is zelfs nog veel minder vaak opgeschrikt. Het CBS schrijft dat goede nieuws toe aan het terugschroeven van de gaswinning in de afgelopen anderhalf jaar. In Loppersum werd die zelfs geheel stilgelegd. Ook de kleinere pieken en dalen in de gaswinning zorgen ervoor dat de bodem minder beweegt, maakt het CBS op uit de cijfers. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Richard op
Beste factchecker .

Vraag 1 woont u in Groniningen en heeft u te maken met het CVW dan gaat u inzicht zeker anders worden want daar worden de leugens verspreid.
En de gegevens zijn op meerdere plaatsen te zien dat er Dit jaar meer aardbevingen zijn geweest dan geheel 2016 gemiddelden heb ik niks aan het totaal laat zien dat er meer activiteit was ,put Loppersum staat bijna Dicht Put Bierum staat bijna vol te draaien dus de bevingen verplaatsen zich en in ons gebied is het vele malen toegenomen. Dus ik gebruik mijn gegevens prima . Maar aangezien u net zo denkt als de gemiddelde Nederlander en denkt acht het valt wel mee dan hoef ik niet verder in gesprek met u, ik zou zeggen kom eens langs en ga zelf kijken hoe men met ons omgaat de rechten voor de rest van Nederland gelden niet voor de Groningers recht op een veilige woon omgeving. Ach waar maak ik mij ook druk om u heeft u mening al gevormd.
Door factchecker op
Beste Richard,

Op basis van de door u zelf opgegeven website hebben er in 2016 ongeveer 7% minder aardbevingen plaatsgevonden dan in 2015. In december waren er inderdaad meer aardbevingen, maar ze spreken over een jaarlijks gemiddelde. Niet per maan... Jammer dus dat u praat over leugens, terwijl u niet eens uw eigen gebruikte gegevens volledig gebruikt...

Mvg,

Iemand die het populistisch reageren op deze site wat beu is...
Door Jhr. van Avezathe en Zottegem (vrolijke burger) op
Het zit niet goed in de onderbuik van de NAM..
Door Herman de Muinck (Gezond nadenkende burger) op
Dat Loppersum dit jaar wat minder vaak is opgeschrikt door bevingen komt vanwege het dichtdraaien van de kraan in dat gebied. In andere gebieden zijn de kranen wat meer geopend en hierdoor hebben de bevingen zich meer naar deze gebieden verplaatst. De productieplekken en de snelheid van de productie zullen allicht van invloed zijn op de plek van de bevingen, het aantal bevingen en de intensiteit van de bevingen. Wat deze parameters betreft leverde het jaar 2013 voor de NAM en de Staat een record aan gaswinning en dus forse winst op. Voor de zwaar gedupeerde Groningers is 2013 letterlijk en figuurlijk een dieptepunt geworden.
Door Richard op
Wat een leugen dit op 20 december waren er meer bevingen dn december 2015.
Dus ik vraag mij af op welke gegevens jullie deze leugen baseren

als je ware data hebben wilt kijk hier dan maar .

http://bevinggevoeld.nl/portaal/statistieken.html

Mvg Richard

Vacatures

Van onze partners