of 63908 LinkedIn

Miljoen voor weekend feest

Het tweedaags Democratiefestival in Nijmegen gaat naar schatting 1 miljoen euro kosten. Het evenement, dat wordt gehouden op initiatief van Binnenlandse Zaken en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), vindt plaats op 30 en 31 augustus.

Het tweedaags Democratiefestival in Nijmegen gaat naar schatting 1 miljoen euro kosten. Het evenement, dat wordt gehouden op initiatief van Binnenlandse Zaken en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), vindt plaats op 30 en 31 augustus.

Grootste geldschieter van het festival is het ministerie van Binnenlandse Zaken. Dat heeft 766.000 euro gereserveerd voor de organisatie. Dat geld komt uit het subsidiepotje ter versterking van de lokale democratie. De VNG levert vooralsnog geen financiële bijdrage, maar heeft wel capaciteit beschikbaar gesteld voor de ondersteuning van de organisatie.

 

De ontbrekende kwart miljoen euro moet onder andere komen van programmapartners. Dat zijn organisaties die op het festival aanwezig zijn, zoals Movisie, Platform 31, Spectrum, Vattenfal, Defensie, de Rechtspraak, de politie, de hersenstichting en Pro Demos.

Ook de provincie Gelderland doet een duit in het zakje: de provincie heeft een subsidie van 150.000 euro toegezegd. Verder moet de verkoop van drank- en voedselkramen de organisatie naar schatting zo’n 17.500 euro opleveren. Zeker is dat niet, want die opbrengst zal afhankelijk zijn van het aantal bezoekers en wat er wordt geconsumeerd tijdens het festival. Alles bijeen was vorige maand op die manier al iets meer dan 230.000 euro zeker gesteld.

 

Open colleges

Het gratis toegankelijke festival is geïnspireerd op Scandinavische en Baltische edities. Er zijn debatten, open colleges, workshops en film en theater. Aanwezig op het festival zijn onder andere Hugo Borst, Maarten van Rossem, Merol, Herman Pleij, Eric Corton, Jan Rotmans en Danny Vera. Het doel is mensen bij elkaar te brengen en de maatschappelijke dialoog te stimuleren. Op het festival worden aan de hand van lezingen en debatten grote maatschappelijke problemen besproken. Dat kan onder meer gaan over zorg, energie, onderwijs, rechtspraak, werk en inkomen en politiek. Centraal staat het onderwerp democratie.


Veel gemeenten sturen delegaties van bestuurders en andere betrokkenen om mee te discussiëren over de thema's. Ook worden inwoners uitgenodigd mee te gaan. Gemeenten zorgen voor vervoer naar het festival. De organisatie rekent op zo’n 3.500 bezoekers.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Ria Huisman (directeur) op
Er is geen geld voor zorg alles moet anders doe eerst je werk goed.
CBR puinhoop, Belastingdienst puinhoop, UWV geen keuringsartsen puinhoop DUO puinhoop
Gebruik het geld om die gemaakte puinhopen op te ruimen.
Ik heb er vast wat vergeten.
Door Marquis de Canteclair (Civ em.) op
Dat is dan een misrekening met dito verlies. De inhoud van het programma had beter gepast in Jeugdland of Woodstock.De zoveelste verspilling van gemeenschapsgeld maar door veel sponsores deelgenoot te maken, lijkt het alsof het collectief deze exercitie goedkeurt...