of 63623 LinkedIn

Miljoen voor weekend feest

Het tweedaags Democratiefestival in Nijmegen gaat naar schatting 1 miljoen euro kosten. Het evenement, dat wordt gehouden op initiatief van Binnenlandse Zaken en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), vindt plaats op 30 en 31 augustus.

Het tweedaags Democratiefestival in Nijmegen gaat naar schatting 1 miljoen euro kosten. Het evenement, dat wordt gehouden op initiatief van Binnenlandse Zaken en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), vindt plaats op 30 en 31 augustus.

Grootste geldschieter van het festival is het ministerie van Binnenlandse Zaken. Dat heeft 766.000 euro gereserveerd voor de organisatie. Dat geld komt uit het subsidiepotje ter versterking van de lokale democratie. De VNG levert vooralsnog geen financiële bijdrage, maar heeft wel capaciteit beschikbaar gesteld voor de ondersteuning van de organisatie.

 

De ontbrekende kwart miljoen euro moet onder andere komen van programmapartners. Dat zijn organisaties die op het festival aanwezig zijn, zoals Movisie, Platform 31, Spectrum, Vattenfal, Defensie, de Rechtspraak, de politie, de hersenstichting en Pro Demos.

Ook de provincie Gelderland doet een duit in het zakje: de provincie heeft een subsidie van 150.000 euro toegezegd. Verder moet de verkoop van drank- en voedselkramen de organisatie naar schatting zo’n 17.500 euro opleveren. Zeker is dat niet, want die opbrengst zal afhankelijk zijn van het aantal bezoekers en wat er wordt geconsumeerd tijdens het festival. Alles bijeen was vorige maand op die manier al iets meer dan 230.000 euro zeker gesteld.

 

Open colleges

Het gratis toegankelijke festival is geïnspireerd op Scandinavische en Baltische edities. Er zijn debatten, open colleges, workshops en film en theater. Aanwezig op het festival zijn onder andere Hugo Borst, Maarten van Rossem, Merol, Herman Pleij, Eric Corton, Jan Rotmans en Danny Vera. Het doel is mensen bij elkaar te brengen en de maatschappelijke dialoog te stimuleren. Op het festival worden aan de hand van lezingen en debatten grote maatschappelijke problemen besproken. Dat kan onder meer gaan over zorg, energie, onderwijs, rechtspraak, werk en inkomen en politiek. Centraal staat het onderwerp democratie.


Veel gemeenten sturen delegaties van bestuurders en andere betrokkenen om mee te discussiëren over de thema's. Ook worden inwoners uitgenodigd mee te gaan. Gemeenten zorgen voor vervoer naar het festival. De organisatie rekent op zo’n 3.500 bezoekers.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Mevrouw Kiki op
Ik vind het een te fiks €1.000.000 plus, voor een
festivalletje over democratie.

Ik ga dus - uit protest - NIET!
Bovendien worden mijn reis- en verblijfkosten niet vergoed.

Mijn achtergrond:
1.
Kasja Ollegeren heeft het buur dorp Haren bij de stad Groningen gevoegd.
Volkomen tegen de zin van alle Harenezen in.

2.
Ik zelf mag al 9,5 jaar niet met ambtenaren praten.
- Er is 1 contactambtenaar bereikbaar van 10 uur - 12
uur vrijdags.
- De maatregel is voor onbepaalde tijd.
- De Lokale Ombudsman oordeelt in mijn klacht:
a. Er is geen protocol
b. Er komt geen protocol.
c. Ik kan niet naar de Civiele Rechter
d. Ik kan niet naar de Bestuursrechter.

Dit alles omdat ik te veel van het omstreden bouwproject weet: de Bunker (Groninger Forum).

3.
Ik heb op 25 juli 2019 maar liefst 2 uur durend gesprek gehad met 2 agenten, wegens mijn verzoek om aangifte te doen tegen B&W een aantal betrokken ambtenaren.
Inmiddels is het een ruime maand later en heeft het V.I.K., die de aangifte moet opnemen, nog steeds niet gereageerd.

Art 365 wetboek van strafrecht.
Tweede Boek. Misdrijven
Titel XXVIII. Ambtsmisdrijven
Artikel 365 De ambtenaar die door misbruik van gezag iemand dwingt iets te doen, niet te doen of te dulden, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste twee jaren of geldboete van de vierde categorie.

4.
Ik heb afgelopen zomer 2 rechtszaken grandioos verloren, die ik met vlag en wimpel had moeten winnen.

In de Groninger APV staat namelijk dat een Evenement is:
Elk voor publiek toegankelijke verrichting voor vermaak.

Ik ben - gelet de begripsomschrijving van de APV - van oordeel dat zodoende ALLE attracties op een Evenement: GRATIS moeten zijn!

Zo redenerend ben ik ook van oordeel dat er op het Noorderzonfestival (11 dagen - 150.000 bezoekers in een erg klein plantsoen) te veel betalende attracties zijn.
Die zijn namelijk niet toegankelijk.

Zoals:
> De circustenten met betaalde optredens
> De containers met betaalde optredens
> De horecatenten

Al die betalende onderdelen hadden dus niet door burgemeester Peter den Oudsten - als onderdeel van de evenementenvergunning - mogen worden vergund.

Van oudsher zijn publieks Evenementen dus: GRATIS.
Koningsdag, Prinsengrachtfestival, Sail Amsterdam etc.

Maar de laatste jaren krijgen in het hele land ook de festivals - waarvoor men moet betalen - dus volkomen onterecht een Evenementenvergunning.

<>
Mevrouw Kiki

ALLE betaalde onderdelen had de burgemeester - m.i.- NIET mogen vergunnen!!Door Arne Koning op
Alleen types met van die fantasiefuncties met hun belangen in dit wereldje die jammeren over de massale afkeer van dit hoogtepunt van het zo lucratieve consultancy- en adviesnetwerk wat de semi- en gewone publieke sector alsmede bestuurlijk Nederland zo beheerst.
Door Bertduss (Kennert) op
@Jan, Zo jammer dat je de waarheid als zuur ervaart. En juist door typjes als Ollongren staat de democratie onder druk
Door Hans op
@ Jan: mooi dat je dat gelooft, Jan. Ik niet, als zij eerst de grote, strategische oplossingen (zoals het referendum) afschaft en dan komt met een plaatselijk flutfestival. Smoor er maar in, Kajsa!
Door Hans op
Hoe cynisch wil je het hebben, Ollongren ? Eerst de directe democratie, nl. het referendum afschaffen en dan een feestje vieren in naam (alleen de naam!) van de democratie. Ik zou me nooit voor dat karretje laten spannen.
Door Spijker (n.v.t..) op
Democratie bereik je alleen door onze verouderde Overheidsorganisatie te moderniseren (nieuwe Thorbecke). Als dat de insteek is mag het wat geld kosten. Maar een miljoen is erg veel geld voor een tweedaags festival.
En ga straks vooral niet uitdragen dat dit hét maatschappelijk draagvlak moet voorstellen voor nieuwe maatregelen..
Door Jan Meijsen (Strategisch informatie adviseur) op
Zo jammer dit soort 'zure' reacties terwijl de democratie als beginsel echt onder druk staat. Ik neem aan dat de schrijvers van deze reacties aanwezig zijn om hun positieve steentje bij te dragen. Alle kleine beetjes helpen echt ;-)
Door Bertduss (Kennert) op
Oh dit bedoelde Ollongren met "Geef de burgers echte invloed" net nadat zij het referendum de nek omdraaide.
Brood en spelen...
Door Robert (adviseur ) op
Een miljoen is niet veel geld om (het belang van) democratie over het voetlicht te brengen. Jammer dat de mensen die er iets van kunnen leren waarschijnlijk niet geïnteresseerd zijn.
Door Ambtenaar (Ambtenaar) op
Dit soort geldverslindende bijeenkomsten krijg je met een liberaal georienteerd kabinet.