of 64231 LinkedIn

Middelgrote gemeenten eisen meer geld van 'Den Haag'

Verruiming van het gemeentefonds en meer geld voor de jeugdzorg. Dat willen de middelgrote gemeenten, verenigd in de M50. Vijftien burgemeesters en wethouders demonstreren woensdag vanaf 13 uur bij het Kamergebouw.

Meer geld voor de jeugdzorg en verruiming van het gemeentefonds. Dat willen de middelgrote gemeenten, verenigd in de M50. Vijftien burgemeesters en wethouders van M50-gemeenten demonstreren woensdag vanaf 13 uur bij het Kamergebouw.

Cruciaal

De Tweede Kamer komt vandaag en morgen bijeen voor de algemene politieke beschouwingen, waarin de Miljoenennota die het demissionaire kabinet dinsdag presenteerde centraal staat. De afvaardiging van de M50 hoopt Kamerleden te overtuigen van de noodzaak om gemeenten meer budget te geven. ‘Het is voor ons cruciaal dat het gemeentefonds groter wordt. Het kan niet zo zijn dat in middelgrote gemeenten het ziekenhuis, theater, bioscoop en zwemgelegenheid moeten sluiten’, benadrukt Koos Janssen, burgemeester van Zeist en voorzitter van de M50.

 

Leefbaarheid

De middelgrote gemeenten voelen zich in de steek gelaten. ‘Wij laten hier vandaag zien wat er gebeurt in onze gemeenten. Als Den Haag niet naar ons toe komt dan komen we naar Den Haag’, aldus Janssen. Het is voor middelgrote gemeenten een steeds grotere klus om de begroting rond te krijgen. Het gemeentefonds is te karig en de rijksbezuinigingen op het budget voor de jeugdzorg gaan ten koste van noodzakelijke investeringen om de regio leefbaar te houden. Voorzieningen komen onder druk te staan, evenals investeringsmogelijkheden voor bijvoorbeeld woningbouw.

 

Transformatie winkelcentra

‘Veel middelgrote gemeenten kunnen hun centrum nieuwe leven inblazen door winkelgebieden om te vormen tot woonwijken. Nederland heeft grote woningnood en wij willen onze bijdrage leveren’, stelt Sjoerd Potters, burgemeester van De Bilt en voormalig Kamerlid voor de VVD. Voor die transformatie is zowel financiële als regelruimte nodig. De middelgrote gemeenten kijken daarvoor nadrukkelijk naar ‘Den Haag’. Tot nu toe richt de rijksoverheid zich bij maatschappelijke opgaven zoals de woningnood vooral op de grote steden. De middelgrote steden hebben ook veel te bieden, wil de M50 maar zeggen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners