Advertentie

Meeste vuurwerkklachten komen uit Rotterdam

Ook in de gemeenten Amsterdam en Den Haag worden veel vuurwerkklachten gemeld op het meldpunt www.vuurwerkoverlast.nl van GroenLinks.

29 december 2012

Bij het meldpunt vuurwerkoverlast.nl zijn tot nu toe 35.000 meldingen binnengekomen. Dat heeft fractievoorzitter Arno Bonte van GroenLinks in Rotterdam vrijdag bekendgemaakt. Uit Rotterdam komen de meeste klachten (ruim 1500).

Vuurwerkstress
In de top 5 staan verder Amsterdam (1200), Den Haag (1000), Utrecht (600) en Zoetermeer (500).

Het meldpunt is een initiatief van 15 lokale GroenLinks-fracties. De meeste meldingen gaan over te vroeg afgestoken vuurwerk (32 procent) en overlast door vuurwerkbommen (47 procent). Een op de tien klachten gaat over vuurwerkstress bij huisdieren en in 6 procent van de gevallen wordt geklaagd over vernielingen door vuurwerk en gevaarlijke situaties voor voorbijgangers.

85 procent
De klachten zijn afkomstig uit het hele land. Zo'n 85 procent is serieus, aldus Bonte. ,,Bij de overige meldingen gaat het om onzinnige teksten en berichten van mensen die laten weten dat ze het niet eens zijn met het meldpunt.'' De overgrote meerderheid van de klachten is bij de website binnengekomen nog voor de officiele verkoop begon. Vrijdag is de eerste van drie officiële vuurwerkverkoopdagen. Bonte verwacht dan ook dat de vuurwerkoverlast zal toenemen.

Zwaarder vuurwerk
,,De meldingen gingen tot nu toe alleen over illegaal vuurwerk. Daar komt nu het legale vuurwerk bij. Vergeleken met 2011 wordt er meer en zwaarder vuurwerk verkocht. Ik vrees dat we dat terugzien in de overlast.'' Na vrijdag zijn de twee andere officiële verkoopdagen zaterdag en maandag. Het vuurwerk mag maandag, oudejaarsdag, vanaf 10.00 uur worden afgestoken. Nieuwjaarsdag 02.00 uur moet de rust zijn weergekeerd.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Noëlle Hagen / klote vuurwerk
verveeld dat ze gouda er ook veel hebben
Advertentie