of 64707 LinkedIn

Meeste partijen voor waterschapsverkiezingen in Limburg

Voor de waterschapsverkiezingen hebben zich 196 partijen gemeld. Er zijn 442 zetels te verdelen. Voor het Waterschap Limburg dingen de meeste partijen mee. Veertien partijen hopen daar een of meer van de 21 zetels voor het algemeen bestuur te bemachtigen.

Voor de waterschapsverkiezingen van 20 maart hebben zich 196 partijen gemeld. Er zijn 442 zetels te verdelen. Voor het Waterschap Limburg dingen de meeste partijen mee: maar liefst 14 partijen hopen daar een of meer van de 21 zetels voor het algemeen bestuur te bemachtigen.

Landelijke partijen

De VVD en 50Plus zijn de enige twee landelijke partijen die in alle waterschappen aan de verkiezingen meedoen. Het CDA doet in 20 van de 21 waterschappen mee aan de verkiezingen. Alleen in Limburg doet de partij niet mee. Dat geldt ook voor de ChristenUnie en de PvdA. Daarnaast slaat de ChristenUnie de waterschapsverkiezingen over in waterschap Aa en Maas en Rijn en IJssel. Naast Limburg laat de PvdA ook de verkiezingen in waterschap Drents Overijsselse Delta, Vechtstromen en Zuiderzeeland aan zich voorbij gaan.

 

Lokale partijen

In Limburg doen vrijwel alleen lokale partijen aan de verkiezingen mee. De Algemene Waterschapspartij niet politiek wel deskundig doet in 19 van de 21 waterschappen mee. Alleen in het waterschap Amstel en Fryslân doet de partij niet mee. Voor de 23 zetels die bij de verkiezingen van het algemeen bestuur van waterschap Vallei en Veluwe zijn te ‘verdelen’, hebben zich 215 kandidaten gemeld, waaronder 49 vrouwen. Dat is meer dan bij de vorige verkiezingen. De jongste kandidaat is van de SGP en net 18 jaar geworden, zo meldt het waterschap.  

 

Geborgde zetels

Het algemeen bestuur van de waterschappen telt 602 zetels. 442 daarvan worden via rechtstreeks verkiezingen gekozen. De overige 160 zetels zijn geborgde zetels. Het centraal stembureau van elk waterschap beslist vrijdag om 16 uur in een openbare zitting de geldigheid van de kandidatenlijsten, de daarop voorkomende kandidaten en de partijnamen, zo meldt de Kiesraad.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Hans Bruynsma (raadscommissielid) op
Mevr. Vd Hoeven moet wel vermelden dat haar link verwijst naar een heel oud artikel. Overigens kan ik haar melden dat ik NIET ga stemmen op "de boertjes". Dijkversterkingen blijven uit of duren veel te lang: protesteren helpt niets. Daarnaast zijn deze verkiezingen m.i. gekoppeld aan de PS verkiezingen om een grotere opkomst te verkrijgen, zodat de schijn van afspiegeling wordt opgehouden. Da's manipuleren en ik houd niet van manipuleren!
Door Karin van der Hoeven (Voorzitter AWP, niet politiek wel deskundig , afdeling Limburg) op
Beste Yolanda, correctie aangaande bovenstaande artikel, CDA doet in Limburg maar liefst negen keer mee, maar onder een aantal titel namelijk waterbelang. Ze halen dezelfde legitieme truc uit als de vorige verkiezingen: https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/cda … . Dat kan natuurlijk alleen maar in Limburg.

Vacatures

Van onze partners