of 64120 LinkedIn

Meerderheid gemeenten wil geen vluchtelingen

De meerderheid van de Nederlandse gemeenten zien het niet zitten om asielzoekers op te vangen. Er is veel vraag naar plekken in verband met de grote wereldwijde vluchtelingenstroom.
4 reacties

Circa een kwart van de gemeenten is bereid een asielzoekerscentrum (azc) te huisvesten. Dat meldt RTL Nieuws zaterdag op basis van onderzoek onder 219 gemeenten.

Merendeel negatief
Het merendeel van de gemeenten staat negatief tegenover de komst van een azc of heeft nog geen standpunt bepaald. 55 gemeenten zeggen wel bereid te zijn met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) te zoeken naar een plaats voor een asielzoekerscentrum.

10 duizend plaatsen

Het COA zegt zich in een reactie te herkennen in de aantallen die RTL schetst. De overheid heeft dit jaar nog minstens 10 duizend plaatsen nodig om de instroom van asielzoekers aan te kunnen. Daarbij is snelheid belangrijk. Het gebruikelijke bestuurlijk overleg met gemeenten en inwoners van zes tot negen maanden vertraagt de vestiging van azc's echter.


Nood aan de man

,,De nood is echt aan de man'', aldus de COA-woordvoerder. ,,Iedereen ziet de vluchtelingenproblematiek en begrijpt dat snelheid geboden is.'' Volgens het COA zijn daarvoor asielzoekerscentra nodig met minstens zeshonderd plaatsen. Dat is de ondergrens voor centra die goed rendabel te maken zijn. Een aanbod van de gemeente Woudrichem, die bereid is om maximaal driehonderd asielzoekers op te vangen, wordt om die reden bijvoorbeeld niet aanvaard. ,,We moeten efficiënt met ons budget omgaan'', aldus de COA-woordvoerder. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Gonneke (specialist gegevensbeheer/ambtenaar) op
Zo zie je maar weer waar de gemeenteraden er voor zitten, niet voor de burgers of medemens maar voor zichzelf
Door Janneke op
Efficient omgaan met geld versus weerstand. Als opvang voor 300 wel te realiseren is in met name kleine gemeenten, dan is 300 ook efficient. Voor kleinere gemeenten zijn deze aantallen te overzien.
En waarom heeft niemand het over tijdelijke opvang. Sobere opvang, ondersteuning psychische problemen, kinderen naar school, andere kunnen geschoold worden. En als de oorlog voorbij zouden de meesten terug naar hun land moeten. Dat moet weer opgebouwd worden.
Door H. Wiersma (gepens) op
Iedereen ziet het vluchtelingen probleem. Klopt, behalve dit Kabinet en de EU. Ze hobbelen weer eens uiterst traag achter de feiten aan. Zou er ooit nog eens duidelijk en goed beleid (binnen en uiteraard ook buiten de grenzen) van de grond komen?
Door Donders (mederwerker) op
De gemeentens willen ook af van mensen met een beperking WSW werknemers.die zijn ook te duur terwijl de gemeente geld krijg van Den Haag.wat zijn de bestuurders triest aan het worden in Nederland.