of 62812 LinkedIn

Meerderheid coalitie in 1e Kamer voorlopig buiten bereik

De coalitiepartners – met name de PVV – slagen er nog onvoldoende in de eigen achterbaan te mobiliseren, waardoor een rechtse meerderheid in de Eerste Kamer voorlopig nog buiten bereik blijft. Dit blijkt uit een onderzoek, uitgevoerd door TNS NIPO in opdracht van Binnenlands Bestuur.
16 reacties
De coalitiepartners – met name de PVV – slagen er nog onvoldoende in de eigen achterbaan te mobiliseren, waardoor een rechtse meerderheid in de Eerste Kamer voorlopig nog buiten bereik blijft. Dit blijkt uit een onderzoek, uitgevoerd door TNS NIPO in opdracht van Binnenlands Bestuur.

Opkomst
Op woensdag 2 maart gaat Nederland opnieuw naar de stembus, dit keer om de samenstelling van de Provinciale Staten te bepalen. Op dit moment, een krappe maand voor de verkiezingen, zegt 47 procent van de Nederlanders ‘zeker wel’ te gaan stemmen. Mocht dit de opkomst worden, dan wijkt deze niet sterk af van vorige Provinciale Staten- verkiezingen (de afgelopen paar keer lag de opkomst tussen de 45 en 50 procent.)

Eerste Kamer
Inmiddels is driekwart van de Nederlanders er van op de hoogte dat de Provinciale Staten er aan zitten te komen. Twee op de drie Nederlanders (66 procent) weten dat deze verkiezingen indirect ook de samenstelling van de Eerste Kamer bepalen.

Meerderheid
Het lijkt er om te gaan spannen of de coalitiepartijen een meerderheid gaan halen of niet. Momenteel geeft omgerekend minder dan de helft van de Nederlanders aan VVD (19 procent), PVV (16 procent) of CDA (14 procent) te gaan stemmen. De PvdA krijgt van 16 procent de voorkeur, de SP van 11 procent, D66 staat op 7 procent en GroenLinks op 6 procent. De ouderenpartij 50 Plus kan omgerekend op 2 procent van de stemmen rekenen.

Trends
Er ligt nog veel open. Zo geeft een op de acht kiezers aan nog niet te weten op welke partij te stemmen. Wel zijn er ten opzichte van een maand geleden enkele trends te noteren: GroenLinks en de VVD verliezen terrein, met name de SP en het CDA profiteren. Toentertijd gaf 75 procent van de GroenLinks-kiezers op 9 juni 2010 aan opnieuw op deze partij te gaan stemmen, nu geldt dat voor slechts 47 procent.

Opkomst PVV minst
Op dit moment is de opkomstbereidwilligheid van de achterban van de oppositiepartijen D66, PvdA en GroenLinks het best te noemen: respectievelijk 69 procent, 68 procent en 66 procent zegt zeker te gaan stemmen. De achterban van het CDA komt met 64 procent zekere stemmers nog enigszins in de buurt, maar de achterban van de VVD (55 procent) en vooral PVV (40 procent) blijft daar ver bij achter. Bovendien is het aandeel PVV-stemmers dat weet dat er in maart Provinciale Statenverkiezingen worden gehouden voorlopig nog relatief laag (66 procent).

Doorslag
De bekendheid met de verkiezingen en de opkomstintentie geven op 2 maart aanstaande wellicht de doorslag. Met andere woorden, voor de coalitie zal veel afhangen van de mate waarin de VVD en met name de PVV de komende drie weken er in slagen hun achterban naar de stembus kunnen krijgen.

Nadeel
Wanneer alleen de  ‘zekere stemmers’ in de peiling mee worden genomen, degenen die aangeven zeker wel te gaan stemmen, dan is de situatie nog duidelijker in het nadeel van de coalitiepartijen. Gezamenlijk halen ze 44 procent van de stemmen, terwijl de PvdA (18,7 procent) de VVD (18,8 procent) nagenoeg achterhaalt.

Luister hier naar het interview van BNR Nieuwsradio met Tim de Beer van TNS NIPO. (na 45 sec.)

Op vrijdag 18 februari zal in Binnenlands Bestuur een uitgebreide versie van dit onderzoek verschijnen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Laurens Beijen op
De foto bij dit stukje geeft nieuw voer aan de hier en daar levende gedachte dat stemhokjes voorzien moeten zijn van gordijnen. Dat is een misverstand.
Op de website van de Kiesraad staat: "Het aanbrengen van gordijnen is in Nederland niet mogelijk. De Kieswet en het Kiesbesluit staan dit niet toe, want daarin is dwingend en gedetailleerd bepaald hoe de stemhokjes eruit moeten zien. Het ophangen van gordijnen wordt daarin niet genoemd."
Het stembureau moet kunnen controleren of er geen gekke dingen gebeuren in het stemhokje, natuurlijk zonder dat het stemgeheim in gevaar mag komen.
Door henk (kiezer) op
Verkiezingen voor de Tweede Kamer. Dat wil Kobus. Ik ook !
CDA, VVD en gedoogparrtner PVV boeken dan n.l. een aanzienlijke winst.
Door johannes (adviseur) op
Blijkbaar heeft Karel een empirisch onderzoek gedaan naar de kwaliteiten van de achterban van de PVV. Zijn reactie zegt m.i. veel over de persoon zelve. Dat PVV-stemmers wellicht niet naar de stembus gaan omdat de provincie als bestuursorgaan weinig aansprekend is, gaat blijkbaar aan hem voorbij. Ik ken vele mensen van diverse politieke kleur die de provincies overbodig vinden en derhalve ook niet naar de stembus gaan. Dat de staten ook de 1e Kamer kiezen ontgaat hen.
Door karel (anti-demagoog) op
Dat 1/3 van de pvv-stemmers niet weet dat er op 2 maart verkiezingen zijn, verbaast toch niemand. De pvv-achterban bestaat niet voor niets uit het meest ongeletterde deel van de Nederlandse bevolking.
En wij allemaal maar roepen dat Egypte een democratie moet worden en de voorman van de pvv duldt zelf geen enkele inspraak. Kijk eens om je heen wat dergelijke dictators voor ellende veroorzaken. Nederland wordt wakker!!
Door Nobby (animal cop) op
Het stemmen voor het provinciebestuur is een linkse hobby. En van het PVV speerpunt dat de hoofddoekjes uit het provinciehuis moeten verdwijnen, wordt ik niet zo vrolijk. Werk er eens een allochtoon.... Nee PVV en andere partijen, ga eens rap terug naar gewoon normaal doen. In de politiek, in de ambtelijke organisaties, in de regels en de handhaving. Dan hoeft er geen 18 miljard bezuinigd te worden en we krijgen een beter land.
Door Kobus (adviseur ) op
Rechtse fratsen en het bereiden van stokpaarden leveren, gelukkig, geen stimulans op om het kabinet in de Eerste Kamer aan en meerderheid t helpen. Bij gebreke aan deze meerderheid neemt de houdbaarheid van dit minderheidskabinet met slecht op onderdelen gedoogsteun van de pvv af. Deze afname zal gepaard gaan met een toenemende instabiliteit van het kabinet en derhalv met de regering. Een goede oplossing zoude nieuwe verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn, zodat de kiezers in voldoende mate de huidige oppositiepartijen kunnen steunen. Van deze partijen en de bestuurders met kwaliteit die zij in hun gelederen moet Nederland het hebben, met het oog op een goede toekomst voor iedereen.

Vacatures

Van onze partners