of 63966 LinkedIn

Meerderheid coalitie in 1e Kamer voorlopig buiten bereik

De coalitiepartners – met name de PVV – slagen er nog onvoldoende in de eigen achterbaan te mobiliseren, waardoor een rechtse meerderheid in de Eerste Kamer voorlopig nog buiten bereik blijft. Dit blijkt uit een onderzoek, uitgevoerd door TNS NIPO in opdracht van Binnenlands Bestuur.
16 reacties
De coalitiepartners – met name de PVV – slagen er nog onvoldoende in de eigen achterbaan te mobiliseren, waardoor een rechtse meerderheid in de Eerste Kamer voorlopig nog buiten bereik blijft. Dit blijkt uit een onderzoek, uitgevoerd door TNS NIPO in opdracht van Binnenlands Bestuur.

Opkomst
Op woensdag 2 maart gaat Nederland opnieuw naar de stembus, dit keer om de samenstelling van de Provinciale Staten te bepalen. Op dit moment, een krappe maand voor de verkiezingen, zegt 47 procent van de Nederlanders ‘zeker wel’ te gaan stemmen. Mocht dit de opkomst worden, dan wijkt deze niet sterk af van vorige Provinciale Staten- verkiezingen (de afgelopen paar keer lag de opkomst tussen de 45 en 50 procent.)

Eerste Kamer
Inmiddels is driekwart van de Nederlanders er van op de hoogte dat de Provinciale Staten er aan zitten te komen. Twee op de drie Nederlanders (66 procent) weten dat deze verkiezingen indirect ook de samenstelling van de Eerste Kamer bepalen.

Meerderheid
Het lijkt er om te gaan spannen of de coalitiepartijen een meerderheid gaan halen of niet. Momenteel geeft omgerekend minder dan de helft van de Nederlanders aan VVD (19 procent), PVV (16 procent) of CDA (14 procent) te gaan stemmen. De PvdA krijgt van 16 procent de voorkeur, de SP van 11 procent, D66 staat op 7 procent en GroenLinks op 6 procent. De ouderenpartij 50 Plus kan omgerekend op 2 procent van de stemmen rekenen.

Trends
Er ligt nog veel open. Zo geeft een op de acht kiezers aan nog niet te weten op welke partij te stemmen. Wel zijn er ten opzichte van een maand geleden enkele trends te noteren: GroenLinks en de VVD verliezen terrein, met name de SP en het CDA profiteren. Toentertijd gaf 75 procent van de GroenLinks-kiezers op 9 juni 2010 aan opnieuw op deze partij te gaan stemmen, nu geldt dat voor slechts 47 procent.

Opkomst PVV minst
Op dit moment is de opkomstbereidwilligheid van de achterban van de oppositiepartijen D66, PvdA en GroenLinks het best te noemen: respectievelijk 69 procent, 68 procent en 66 procent zegt zeker te gaan stemmen. De achterban van het CDA komt met 64 procent zekere stemmers nog enigszins in de buurt, maar de achterban van de VVD (55 procent) en vooral PVV (40 procent) blijft daar ver bij achter. Bovendien is het aandeel PVV-stemmers dat weet dat er in maart Provinciale Statenverkiezingen worden gehouden voorlopig nog relatief laag (66 procent).

Doorslag
De bekendheid met de verkiezingen en de opkomstintentie geven op 2 maart aanstaande wellicht de doorslag. Met andere woorden, voor de coalitie zal veel afhangen van de mate waarin de VVD en met name de PVV de komende drie weken er in slagen hun achterban naar de stembus kunnen krijgen.

Nadeel
Wanneer alleen de  ‘zekere stemmers’ in de peiling mee worden genomen, degenen die aangeven zeker wel te gaan stemmen, dan is de situatie nog duidelijker in het nadeel van de coalitiepartijen. Gezamenlijk halen ze 44 procent van de stemmen, terwijl de PvdA (18,7 procent) de VVD (18,8 procent) nagenoeg achterhaalt.

Luister hier naar het interview van BNR Nieuwsradio met Tim de Beer van TNS NIPO. (na 45 sec.)

Op vrijdag 18 februari zal in Binnenlands Bestuur een uitgebreide versie van dit onderzoek verschijnen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Gerhard (Beleidsmedewerker) op
Geef Ratte geen meerderheid in de eerste kamer .
Door Rob op
Ik ga nooit stemmen voor de Eerste Kamer, maar dit keer wel al is het alleen maar om te zorgen dat het huidge kabinet geen meerderheid haalt. Weg met dit kabinet. Het enige goede dat uit hun koker is gekomen is de dierenpolitie, voor de rest zijn het allemaal ondoordachte korte termijnoplossingen waar ze mee aankomen.
Door Gerard Elkhuizen op
Ik heb weinig vertrouwen in zulke onderzoeken.
Bleek al bij de laatste verkiezingen voor de Tweede Kamer.
Winst PVV was hoger van de onderzoeken.
Door peter coopmans (adviseur) op
Dit gaat de goede kant op. Als de VVD op haar verkie,zingsposter schrijft: "minder overheid,betekent minder belasting", dan wil dat zeggen. Ga niet stemmen, want we zijn tegen een provincie. Nou dat is mooi ,want dan profiteren andere partijen, met name D66 van deze stemmen.
Ja, en PVV-ers vind je vooral onder een deel van de bevolking, die niet eens weten dat er provincies zijn in Nederland , laat staan weten wat er in zo'n provincie gebeurt en helemaal niet dat het ook nog iets te maken heeft met de !e kamer. Daar heeft Geert immers nog nooit iets over verteld, dat die ook iets te maken hebben met de islam?.
Door Plafond (pm) op
PVV stemmers die 2 maart wegblijven verdienen de linkse knoet.
Door Jaap Atsma op
Ach, het maakt niet uit waar je op stemt. Linksom of rechtsom, als gewone burger wordt je altijd de pineut. Er moet nu eenmaal bezuinigd worden en een ding is zeker: daarvoor moet je niet de linkse elite aan het roer zetten.
Door Theo de Wit (docent) op
Duidelijk wordt dat de bezuinigingen in het onderwijs, hoger onderwijs, op cultuur en natuur zo hard worden ingevuld door dit kabinet Rutte dat de kiezer zich snel zal afzetten. Dit kabinet redt het niet met het organseren van snelle (130 km) rondjes rond een paar kerken, het toestaan van roken. Nederland wordt pas echt gezond met goed onderwijs en een goede zorg. Daar wordt niet voor gekozen, de kenniseconomie is een lege huls, verworden tot verkiezingsrethoriek. Reken maar van yes dat na de verkiezingen van maart ook de gezondheidszorg hard wordt aangepakt. Dus Rutte, pak je boeltje maar vast in. De kiezer vindt dit niet eerlijk.
Door Mr. R.M. Dalmijn op
Ik ben niet zo een voorstander van anonimi; zeker niet wanneer zij zich op een forum mengen in politieke en "herkomst" discussies, nu echter geeft de spellingswijze wel een heel bijzondere kijk op sommige collega scribenten. Het "bereiden" van stokpaarden is hier wel een hele aardige. Wellicht verdient het aanbeveling om naast het, waarschijnlijk onhaalbare, tweemaal denken op zijn minst de eis - en niet ijs - van tweemaal lezen te introduceren.
Overigens zie ik uit naar de resultaten van de komende verkiezingen.
Door fraanje op
Het volk weet de PVV echt wel te vinden.
Weg met die linkse rakers. Het is tijd om aan het werk te gaan
Door Pieter Niezen (voorzitter) op
Ik zou graag zien dat wij de armoede wat nu op ons afkomt goed over de voed licht brengen.Ook Hilko Brinkman heeeft zijn steentje aan deze armoede golf bij gedragen.Daar moet Job nu gebruik van maken. job laat je duidelijk horen