Advertentie

Meer vraag naar buurtbemiddeling

Steeds meer gemeenten in Nederland bieden buurtbemiddeling aan. Sinds begin 2017 zijn er 54 nieuwe gemeenten bijgekomen, waarmee het totaal nu op 286 staat. Dat is driekwart van het aantal Nederlandse gemeenten. Dat het overige kwart nog geen buurtbemiddeling heeft, vindt het CCV een gemiste kans.

28 augustus 2018
burenruzie.jpg

Steeds meer mensen doen een beroep op buurtbemiddeling voor eerste hulp bij een burenruzie. In 2017 steeg het aantal meldingen bij buurtbemiddelingsorganisaties van 13.000 naar 15.000, meldt het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV).

Korte lontjes
Er is geen eenduidige verklaring voor de stijging te geven. Enerzijds ervaren mensen meer overlast van elkaar, anderzijds wordt buurtbemiddeling steeds bekender en worden klagers vaker doorverwezen. ‘Dat de lontjes korter worden, is al een tijdje aan de gang. Mensen leven in hun eigen bubbel en vinden dat alles moet kunnen, maar hebben wel steeds meer last van anderen’, zegt een woordvoerster.

Buurtbemiddeling
Steeds meer gemeenten in Nederland bieden buurtbemiddeling aan. Sinds begin 2017 zijn er 54 nieuwe gemeenten bijgekomen, waarmee het totaal nu op 286 staat. Dat is driekwart van het aantal Nederlandse gemeenten. Dat het overige kwart nog geen buurtbemiddeling heeft, vindt het CCV een gemiste kans. ‘Het is een toegankelijke en goedkope dienst die ervoor zorgt dat bewoners zich weer thuis voelen in hun eigen huis. In zeven op de tien gevallen worden burenruzies naar tevredenheid opgelost’, aldus de woordvoerster.

Geluidsoverlast
De meeste burenruzies gaan over geluidsoverlast, pesterijen en tuin- of buitenproblemen, zoals gedoe over een schutting, overhangende takken en rookoverlast door barbecue of vuurkorf. (ANP)

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jaap van Velzen / adviseur, onder andere tav. voorzieningen
Buurtbemiddeling is een typische 'end of pipe' uitvinding die heel veel geld kost. Al 15 jaar geleden heb ik met corporaties om de tafel gezeten en het ministerie van toen VROM voorgesteld om aan elk huurcontract een extra zin toe te voegen: 'Zodra u uw woning betrekt geeft u eerst uw linker- en rechterburen een hand.'. Maar dat bleek te moeilijk. Je mag wel vragen of iemand zijn tuin onderhoudt maar niet of hij normaal menselijk contact wil onderhouden. Sindsdien heb ik deze anekdote honderden kern doorverteld. Werkelijk iedereen onderschrijft mijn verhaal. Zodra je iemand een hand hebt gegeven neemt zowel je tolerantiegrens als de kans op goed gezamenlijk overleg toe. Lees ook mijn artikel op https://www.corporatienl.nl/artikelen/zullen-we- …
Toine Goossens
Beste Jaap,



Ik zou bij Aedes en het Oranje Fonds het idee neerleggen om in het kader van ´burendag´, de actie handjes schudden op te zetten. Volop met sociale media erbij. Nadrukkelijk meenemen in de publiciteitscampagne rondom de burendag. Wordt gegarandeerd een succes.
Rafza Hussainali / Gebiedsmanager
Als gemeente is het met woningcorporaties sociale sector nog afspraken te maken. In wijken met particuliere verhuurders en huizenbezitters vraagt overlastbemiddeling toenemen een grotere inzet van de gemeente omdat Particuliere verhuurders niet verplicht zijn een financiele bijdrage aan de leefbaarheid van de wijken te leveren. Kunnen we als gemeente particuliere verhuurders toch verplichten mee te betalen aan bijv buurtbemiddeling?
Advertentie