of 62284 LinkedIn

Meer voetbalwet

De huidige Voetbalwet voldoet niet, vinden PVV en PvdA. Tweede-Kamerlid Tjeerd van Dekken (PvdA) legt uit waarom er wat moet gebeuren.  

De huidige Voetbalwet voldoet niet, vinden PVV en PvdA. Tweede-Kamerlid Tjeerd van Dekken (PvdA) legt uit waarom er wat moet gebeuren. 

Spraakmaker: Tjeerd van Dekken

Wat is mis met de Voetbalwet?
Helemaal niets. Het is alleen zo dat de supportersverenigingen en het Platform Betaald Voetbal met de politiebonden hebben geconstateerd dat de huidige wet geen korte metten maakt met hardcore hooligans. Ook burgemeesters hebben gezegd dat zij de middelen niet hebben om stevig in te grijpen. Het lukt niet om het kaf van het koren te scheiden. Supportersverenigingen hebben bijvoorbeeld vaak te maken met jongens die ten onrechte een stadionverbod opgelegd hebben gekregen, terwijl anderen de kwalijke dingen hebben geflikt. Daar komt bij dat iemand een stadionverbod kan hebben bij FC Groningen, maar toch rustig naar ADO Den Haag uit kan, of naar Ajax-Feyenoord. Daar gaan wij een einde aan maken.

Maar is het niet veel rustiger? Hoe kom je daar bij? Op het veld misschien, en in de vakken, maar dat neemt niet weg dat er iedere week volop incidenten zijn. Sommige dingen zien we niet, terwijl ze wel plaatsvinden. Buiten ons gezichtsveld kan iemand een stadionverbod krijgen omdat hij tijdens het cameratoezicht is betrapt.

Wat moet er gebeuren? Een stadionverbod is niet genoeg, het moet worden uitgebreid naar een gebiedsverbod, desnoods zo groot als Nederland. De minister van Veiligheid en Justitie moet dat verbod in samenspraak met de burgemeesters opleggen. En dan geen verbod van 90 dagen, maar in het uiterste geval een verbod van een jaar. Bovendien moet er een uitreisverbod naar wedstrijden in het buitenland komen om te voorkomen dat hooligans zich vermengen met de goedwillende supporters.

Opmerkelijke coalitie trouwens. Niemand heeft er commentaar op gehad. Het is een wens van de supporters, de clubs en de politie. Die zijn niet geïnteresseerd in de politieke kleur. Zij willen het voetbal veilig, gezellig en toegankelijk maken. Voor mij is het simpel: als Kamerlid voor de PvdA tref ik in Richard de Mos van de PVV een medestander, hoewel hij soms wat feller in zijn bewoordingen is. Als we ons initiatiefwetsvoorstel voor het seizoen 2013-2014 indienen, zal Bart de Liefde van de VVD trouwens wel onze zijde kiezen. Want je kunt de huidige wet best evalueren, zoals minister Schippers wil, en tegelijk bespreken wat nodig is om de wet te verbeteren. Met Johan Derksen van Voetbal International aan onze zijde kan het niet misgaan.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners