Advertentie

'Meer tante Truus-types als welzijnswerkers'

Als de vergrijzing in Nederland doorzet zullen er veel meer medewerkers nodig zijn om senioren te ondersteunen. Dat hoeven heus niet allemaal hoogopgeleide hulpverleners te zijn, zegt directeur Sandra Korthuis van de Nederlandse Vereniging van Gemeenten (VNG).

05 juli 2010

Ome Jan
Ook tante Truus en ome Jan-types, die voor ondersteunend werk kunnen worden ingezet.

De overheid wil de zorg voor zelfstandig wonende ouderen en gehandicapten geleidelijk onder het beheer van gemeenten brengen.

Gratis
Volgens de VNG zal daarbij alle inzet nodig zijn. Waarom kun je niet 'gewoon' een sociaalvaardige en gezellige buurtgenoot inzetten die een oudere begeleidt naar de dokter of naar het ziekenhuis, vindt de VNG-directeur. Of die hulp allemaal gratis moet worden verleend, kan ze nog niet zeggen. De vrijwilligers zouden een kleine vergoeding kunnen krijgen voor hun werk, eventueel in natura.

Extraatjes

Veel gemeenten geven vrijwilligers nu al 'extraatjes' in de vorm van gratis kaartjes voor voetbalwedstrijden of concerten. Volgens Korthuis moeten gemeenten die mogelijkheden de komende jaren verder onderzoeken.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

O. ten Hove
Als die duurbetaalde krachten, zoals de directrice van de VNG, wat minder zouden verdienen, dan kan het voetvolk normaal beloond worden.

En waarom is de VNG niet politiek-correct? Waar blijven de Mohameds en Fatima's, de Brians en Elfrides?
Jan / ambtenaar
Die Joscke verveelt zich zeker als oud-ambtenaar. Anders kan ik dit soort reacties die hij (of zij?) wel vaker geeft, niet verklaren.... Er is geen enkel verband tussen de salarissen van de VNG-directie en beloning van vrijwilligers. Beloning van vrijwilligers is trouwens al een contradictio. Je doet iets vrijwillig omdat je dat leuk of nuttig vindt. En die opmerking over namen is te flauw om op in te gaan.
Advertentie