Advertentie

Meer samenwerken bij aanpak radicalisering

‘Die deradicaliseringsprogramma’s werken niet, jongeren vertrouwen de overheid niet’, aldus de Brusselse jihadexpert Montasser Alde’emeh op 21 november in NRC Handelsblad. Toch zetten Nederlandse gemeenten daarop in: preventie. Het kabinet gaf begin september 4 miljoen euro aan acht gemeenten voor de aanpak van gewelddadig jihadisme.

04 december 2015

Grote gemeenten zetten na de aanslagen in Parijs allerlei programma’s op om radicalisering tegen te gaan. En ook kleine gemeenten moeten aan de bak.

‘Die deradicaliseringsprogramma’s werken niet, jongeren vertrouwen de overheid niet’, aldus de Brusselse jihadexpert Montasser Alde’emeh op 21 november in NRC Handelsblad. Toch zetten Nederlandse gemeenten daarop in: preventie. Het kabinet gaf begin september 4 miljoen euro aan acht gemeenten voor de aanpak van gewelddadig jihadisme. Miljoenen die gaan naar jeugd- en buurtwerk, opvoed- en familieondersteuning, onderwijs en versterking van netwerken die jongeren moeten behoeden verder te radicaliseren en weerhouden naar Syrië te vertrekken.

In Amsterdam-West startte het actieprogramma Stay West tegen radicalisering en polarisatie. ‘Iedereen moet zich hier veilig en thuis voelen. Je moet hier niet weg moeten’, aldus Gerolf Bouwmeester, voorzitter van de bestuurscommissie West. Het programma gaat vier bevolkingsgroepen aan: moslimjongeren die naar Syrië dreigen te vertrekken, moslims die hier al drie generaties wonen en zich toch niet geaccepteerd voelen, autochtone Amsterdammers die de wijk hebben zien veranderen en zich er niet meer thuis voelen en joodse Amsterdammers die zich (weer) onveilig voelen.

De strijd is volgens Bouwmeester ‘noodzakelijk en urgent.’ Concrete cijfers over mogelijke radicalisering in zijn stadsdeel mag hij niet noemen, maar dat het stadsdeel een nieuw anti-radicaliseringsbeleid opzet ‘zegt wel iets’. ‘We hebben meer contact met de risicogroep dan in België, maar moeten onszelf niet op de borst kloppen. Veel moslims hebben het gevoel dat Nederland met twee maten meet. Dat kan een voedingsbodem zijn voor radicalisering.’

Voor moslimjongeren die al verder geradicaliseerd zijn bestaan ‘specialistische interventies’. Stay West richt zich op groepen daaromheen: twijfelaars, jongeren die flirten met jihadisme. ‘We willen hun vertrouwen winnen, socratische gesprekken voeren. Orthodoxen leren zich kritisch te ontwikkelen. Met name de invloed van jihadistische salafisten moet minder. We zien dat ze afhaken bij moskeeën en hun informatie van internet halen. We moeten jongeren opzoeken en ze laten zien dat ze een keuze hebben. Het voordeel is dat ze nog zoekende zijn. Ze staan open voor nieuwe informatie.’

Lees meer in Binnenlands Bestuur nr. 24 van deze week (inlog)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie