Sociaal ingebed

Deze ontwikkelingen baren de driehoek van gemeente, politie en justitie zorgen, lieten ze maandag weten. Bij ondermijning is sprake van een wereld die crimineel van aard is, maar sociaal is ingebed in wijken en die buiten de greep en vaak buiten het zicht van overheden valt. Een belangrijk onderdeel van de aanpak is het afpakken van vermogen dat door misdaad is verkregen. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vorig jaar op ruim 22 miljoen euro beslag laten leggen, tegen ruim 16 miljoen euro in 2016.

 

Minder misdrijven

Het aantal geregistreerde misdrijven daalde vorig jaar met 5 procent naar een laagterecord van 93.020. Vooral het aantal meldingen van zakkenrollen, straatroof, geweld en bedreiging nam flink af. Ook waren er minder geweldsdoden en liquidaties dan het jaar ervoor. Zeventien personen kwamen door geweld om het leven tegen 23 in 2016. Daarvan bestempelt het OM drie als liquidatie, de helft minder dan het jaar ervoor. Dat betekent volgens de driehoek niet dat de onrust in de Amsterdamse onderwereld is afgenomen, gezien het aantal liquidaties en pogingen daartoe aan het begin van dit jaar.

 

Verjonging

Het aantal woninginbraken nam echter met 7 procent toe en er waren meer overvallen (9 procent). De driehoek stelt vast dat sprake is van een trend van verjonging en verharding van de daders. (ANP)