of 64621 LinkedIn

Meer mogelijkheden voor burgemeesters bij voetbalgeweld

De Voetbalwet wordt nog scherper aangepast. Burgemeesters krijgen zo de mogelijkheid om groepsverboden, meldplicht en gebiedsverboden in te zetten.
Reageer

Ook voetbalsupporters die zich voor het eerst misdragen, moeten meteen een stadionverbod krijgen. Die mogelijkheid is er nu nog niet. Een voetbalfan moet eerst meerdere keren de fout in gaan voordat hij bijvoorbeeld een gebiedsverbod krijgt opgelegd.

Aangescherpt
Dat staat in een aangescherpte versie van de voetbalwet die minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) voor advies naar verschillende instanties heeft gestuurd, waaronder het Openbaar Ministerie (OM).

Groepsverbod

Burgemeesters kunnen straks een langdurig gebiedsverbod, een meldplicht of groepsverbod opleggen aan supporters die voor het eerst worden betrapt op ernstige verstoring van de openbare orde. Voetbalfans kunnen dan meteen een seizoen lang worden geweerd uit het stadion. Binnen een periode van een jaar mogen burgemeesters 90 'losse' dagen uitkiezen waarop een gebiedsverbod geldt. Nu zijn dat alleen de duels in een aaneengesloten periode van 3 maanden.

Krachtiger optreden

,,Burgemeesters kunnen nu krachtiger optreden'', vindt Opstelten. De verantwoordelijkheid voor de supporters ligt in eerste plaats bij de voetbalclubs, benadrukt de minister. ,,Maar het Openbaar Ministerie, de politie en de burgemeester moeten maatregelen in handen hebben om dit met elkaar scherper aan te pakken.''

Verbetering

Opstelten is vooral blij dat eerder een meldplicht kan worden opgelegd, zodat relschoppers niet in of rond het stadion kunnen verblijven tijdens een wedstrijd. Ook noemt hij de strenge aanpak van supporters die voor het eerst in de fout gaan een verbetering. De maatregelen zijn onderdeel van een verscherpte aanpak van geweld om misstanden rond voetbalwedstrijden te voorkomen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Klik hier voor alle vacatures

Van onze partners