of 65378 LinkedIn

Meer macht burgemeesters rondom voetbalgeweld

Een burgemeester kan voortaan een gebiedsverbod, meldplicht of groepsverbod opleggen voor de duur van negentig afzonderlijke dagen, verspreid binnen een periode van twee jaar.
Reageer

Burgemeesters krijgen vanaf woensdag meer mogelijkheden om mensen aan te pakken die rondom voetbalwedstrijden geweld plegen of de openbare orde ernstig verstoren. De vandalen riskeren gedurende een langere periode een gebiedsverbod, een meldplicht of groepsverbod. Bovendien wordt het eenvoudiger om deze maatregelen voortaan ook te laten gelden bij uitwedstrijden.

GroenLinks en Partij voor de Dieren

De Eerste Kamer stemde dinsdag in met deze verscherping van de aanpak van voetbalgeweld en misstanden rond wedstrijden of andere grote evenementen. Alleen GroenLinks en Partij voor de Dieren stemden tegen. Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) wil met de preventieve maatregelen enkele knelpunten in de huidige wet wegnemen.


Doeltreffender
Zo kan een burgemeester voortaan een gebiedsverbod, meldplicht of groepsverbod opleggen voor de duur van negentig afzonderlijke dagen, verspreid binnen een periode van twee jaar. Dat sluit beter aan op het wedstrijdschema van het betaald voetbal zodat een voetbalvandaal doeltreffender wordt aangepakt. Nu geldt er nog een termijn van drie aaneengesloten maanden. Een belangrijk onderdeel van de wijziging is dat ook mensen strenger kunnen worden aangepakt die voor het eerst ernstig in de fout gaan. Omdat de koning het wetsvoorstel direct op de laatste junidag kon ondertekenen, kan de wijziging al per 1 juli ingaan. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.