of 64621 LinkedIn

Meer Groningse gemeenten willen compensatie gaswinning

Vorige maand is een akkoord gesloten tussen het Rijk, de provincie Groningen en de gemeenten Loppersum, Appingedam, Delfzijl, Eemsmond, Ten Boer, Slochteren, De Marne, Bedum en Winsum. De vier Oost-Groningse gemeenten Bellingwedde, Oldambt, Pekela en Veendam willen dat ook hun inwoners aanspraak kunnen maken op deze regeling.
1 reactie

De vier Oost-Groningse gemeenten Bellingwedde, Oldambt, Pekela en Veendam willen dat ook hun inwoners aanspraak kunnen maken op de zogenoemde compensatieregeling van het Rijk voor aardbevingsschade door gaswinning. Dat schrijven de burgemeesters van deze gemeenten in een brief aan minister Henk Kamp (Economische Zaken).

Akkoord
Vorige maand is een akkoord gesloten tussen het Rijk, de provincie Groningen en de gemeenten Loppersum, Appingedam, Delfzijl, Eemsmond, Ten Boer, Slochteren, De Marne, Bedum en Winsum. Gedupeerde huiseigenaren uit deze zogenoemde kerngemeenten krijgen een vergoeding als er sprake is van schade door bevingen. De schade moet minstens 1000 euro bedragen. De premie kan oplopen tot 4000 euro.

Schademeldingen
De burgemeesters stellen in hun brief dat ook de inwoners van hun gemeenten recht moeten hebben op deze compensatie. In de vier gemeenten zijn in totaal meer dan driehonderd schademeldingen binnengekomen. Volgens de burgemeesters zijn de bevingen in het kerngebied rond Loppersum verminderd, omdat de gaskraan hier gedeeltelijk is dichtgedraaid. Maar dat leidde tot extra gaswinning in het zuidelijk deel van het gaswinningsgebied, waardoor er elders meer bevingen voorkomen, stellen de briefschrijvers.

Kamp presenteert maatregelen
Minister Henk Kamp van Economische Zaken zal maandagmiddag samen met de provincie Groningen en Groningse gemeenten een pakket extra maatregelen presenteren dat de ‘veiligheid en leefbaarheid in Groningen verder moet vergroten. Om welke maatregelen het gaat is nog niet bekendgemaakt. Max van den Berg, de commissaris van de Koning, Albert Rodenboog, de burgemeester van Loppersum, en de Groningse burgemeester Peter den Oudsten zijn bij de bijeenkomst. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jan (zelfstandige) op
Als de fundatie goed is ,dan moeten alle gebouwen tegen een lichte aardbeving bestand zijn.
Echter de fundatie is meestal beneden de gestelde normen. Misschien snel fundatie's versterken dat kost een fractie tegen over veel meer bevings schade.
De meeste aannemers van deze oudere gebouwen zijn overleden, maar daar zat hun winst, Onderzoek maar