of 63946 LinkedIn

Meer dan 100 gemeenten hijsen regenboogvlag

Zeker 99 gemeenten en vier provincies hebben deze week de regenboogvlag gehesen of hebben bekendgemaakt dat ze dat gaan doen. #regenboogvlag

Meer dan 100 gemeenten en zes provincies hebben deze week de regenboogvlag gehesen of hebben bekendgemaakt dat ze dat gaan doen. 

Nashvilleverklaring
Het hijsen van de regenboogvlag is een reactie op de zogenaamde Nashvilleverklaring. In de Nederlandse vertaling van de in het Amerikaanse Nashville opgestelde verklaring staat onder meer te lezen dat goede christenen homoseksualiteit altijd dienen af te wijzen. Ook wordt gesuggereerd dat daar genezing voor mogelijk is. Onder meer SGP-leider in de Tweede Kamer Kees van der Staaij zette er zijn handtekening onder, net als senator Diederik van Dijk van die partij.


Onverantwoord
Veel maatschappelijke organisaties en politieke partijen lieten duidelijk weten de verklaring onverantwoord en discriminerend te vinden. Ook veel christelijke groeperingen en organisaties, waaronder de EO, de ChristenUnie en de Protestantse Kerk, lieten hun uitdrukkelijke afkeuring blijken.

Regenboogvlag
Gemeenten voelen zich geroepen duidelijk te maken dat ze zich tegen de verklaring keren door een regenboogvlag te hijsen. Op basis van berichten die gemeenten op twitter hebben geplaatst blijkt dat er inmiddels 103 gemeentehuizen zijn die deze vlag hebben gehesen. Ook voor de deur van de provincies Drenthe, Gelderland, Utrecht, Groningen, Noord-Holland en Zuid-Holland wappert de regenboogvlag.

 

Vraag naar vlaggen
Bij de Dokkumer Vlaggen Centrale is de vraag naar regenboogvlagen enorm toegenomen. De centrale is helemaal door zijn voorraad heen en zet alle zeilen bij om die weer snel aan te vullen. Er zijn in enkele dagen al honderden bestellingen gedaan. 'De vraag naar de regenboogvlaggen is verviervoudigd ten opzichte van vorig jaar deze tijd', zei een woordvoerster. Die vraag komt vooral van gemeenten en overheidsinstellingen. 

Bekijk hier de lijst met gemeenten en provincies die de regenboogvlag hebben gehesen of dat gaan doen. Zit uw gemeente er nog niet bij? Meld het aan Binnenlands Bestuur.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Spijker (n.v.t.) op
Gewoon niet (meer) stemmen op de Salafistisch Gereformeerde Partij (SGP).
Door Ben (jurist) op
Prima reactie van Bes. Ik vind het ook helemaal geen gemeentetaak om regenboogvlaggen uit te hangen. Ik ben het niet eens met de Nashvilleverklaring en ik ben niet gelovig maar ik vind niet dat de ondertekening van die verklaring onder de vage term 'hate speech'gebracht moet worden en ik ben ook tegen strafrechtelijke vervolging. Dit valt gewoon onder vrijheid van meningsuiting en godsdienst. Trouwens de satire zoals door Luckytv of Hans Teeuwen mag gewon ook.En inderdaad de hysterie over de SGP heeft iets ranzigs; ik proef er een gretigheid in om verontwaardigd te zijn terwijl men bij de islam zwijgt.
Door Bes (tholen) op
Alle punten zoals in de Nashvilleverklaring uitgelegd, zijn veelvuldig ook wel zo uitgelegd door veel gelovigen van andere kerken, waaronder de Rooms katholieke en zelfs door ongelovigen. Het gaat hier om christelijk conservatisme. Het gaat hier om een verklaring gaat van een heel bepaalde groep. Die groep dwingt anderen niet, heeft trouwens niet de macht er toe en dat zal ook niet worden. Dit soort protestantse christenen heeft ondanks fundamentalisme, geen bedoeling over anderen te heersen en ook nooit gehad.

Dan zijn er wel heel andere geloven, die we in dat opzicht niet kunnen vertrouwen. Uiterst agressieve teksten aanhangend, die tot veel onheil hebben geleid en mogelijk nog zullen leiden. Teksten, die nota bene uitnodigend zijn.

Er is toch wel sprake van discrepantie als het om overheidsbeleid gaat. En hoe links vooral er over denkt. De overheid let blijkbaar wel op teksten van kerkelijke groepen als die politiek in SGP verband zitten, maar nauwelijks of niet op groepen waarvan groot onheil voor alle anderen kan worden verwacht. Dat is blijkbaar politiek correct met de aantekening ”aanpak durven we niet voor onze rekening te nemen dus lijkt het ons als overheid beter aanpak na te laten”. Wie die ”ons” zijn, is dan de interessante vraag. Wie doen en denken er zo voor het volk? Waarom? Ongezond want er is geen open discussie en het kwaad wordt daar getolereerd.

De overheid wenst algemeen lieden van verre buitenlandse afkomst niet te corrigeren naar het vaak lijkt. Alleen de autochtoon komt blijkbaar in aanmerking om als racist en meer te worden uitgescholden en veel sneller door de overheid als zodanig te worden gekenmerkt. De autochtoon heeft de nadelen, de allochtoon de voordelen van dit land als het om immigratie gaat.

Bij de Nashville verklaring gaat het om vrijheid van meningsuiting. Die vrijheid mag niet aangetast worden [ook helemaal niet nodig] en is juist bedoeld om wijzer te worden. Wel gaat het er om meer duidelijkheid te krijgen over al dan niet onvolwassen meningen. In dat opzicht is de Nashvilleverklaring al grotendeels geslaagd.

Onder de tegenstanders van de verklaring bevinden zich ook lieden, die niet goed lezen en ook de aard van de in ieder geval Nederlandse ondertekenaars niet kennen. Bij de tegenstanders heb je lieden, die de ondertekenaars min of meer gelijk stellen aan terroristen uit een heel andere godsdienst. Dat klopt niet.

Er zijn op seksueel gebied veel onderwerpen waarover verschil van mening is. We leven naar mijn idee nog te kort na de ”seksuele revolutie” om alles goed op een rijtje te hebben. De agressie van nogal wat lieden, die pretenderen alles al te weten, is er ook. Geen agressie van ISIS formaat of zo. Gelukkig niet. Maar hun bijdrage maakt meestal onvoldoende of niets duidelijk. Wel onderwerpen die een betere maatschappelijke discussie waard zijn, opdat we leren van elkaar.
Door B de B (Adviseur) op
Het lijkt tegenwoordig wel of het alleen alles of niks kan zijn. Je bent ergens voor, of ergens tegen. Schouders ophalen en verdergaan is er niet meer bij, nee, er zal en moet een tegengeluid komen en als een ander niet zo tolerant is al wij ons zelf vinden moet de ander aan de schandpaal.
Op die manier ga je een samenleving niet bij elkaar houden maar wordt het een enge bedoening waar vrijheid wordt gepredikt zolang het maar niet van het gebaande pad afgaat.
Laten we wat vaker reageren met: "Goed, dat is hun mening, en dat mag" zonder de drang om te laten zien hoe correct we zelf wel niet zijn.
Door Paul op
Mainstream is de absolute norm.
Wie anders denkt of gelooft wordt kleurrijk afgevlagd.
Leve de repressieve tolerantie.
Door Hans op
Ik kan me niet voorstellen dat al deze 'heftige' reacties van die gemeenten op dit 'nep'-nieuws, de acceptatie van de mensen waar het over gaat, zal bevorderen, deze politieke correctheid zal zich tegen hen keren. Heel dom, graag wat meer wijsheid bij het bestuur.
Door Broadcaster (gemeenteambtenaar) op
@ Lezer: Helemaal eens. De enige kerk die een moreel standpunt probeert op te dringen is de Linkse kerk
Door Broadcaster (gemeenteambtenaar) op
Ik onderschrijf de reactie van MRe. Er wordt nu heftig gereageerd onder andere omdat orthodoxe christenen tegen het Homohuwelijk zijn. Whats New? Wordt er ook gevlagd als mensen zich discriminerend over christelijk gelovigen uitlaten? Wat een lange tenen zeg.