Advertentie

Meer autobranden in Den Haag

Waarnemend burgemeester Johan Remkes zei op Oudejaarsdag geen spijt te hebben van het besluit om vreugdevuren in Den Haag te verbieden. Het bleef gisteravond relatief rustig in Duindorp, maar in Den Haag nam het totaal aantal autobranden wel toe ten opzichte van de vorige jaarwisseling.

01 januari 2020

Waarnemend burgemeester Johan Remkes zei op Oudejaarsdag geen spijt te hebben van het besluit om vreugdevuren in Den Haag te verbieden. Het bleef gisteravond relatief rustig in Duindorp, maar in Den Haag nam het totaal aantal autobranden wel toe ten opzichte van de vorige jaarwisseling.

Drukke Oudejaarsnacht
De hulpdiensten in Den Haag hebben een zeer drukke Oudejaarsnacht achter de rug, maar die verliep volgens de gemeente zonder grote incidenten. De brandweer rukte 608 keer uit. Volgens voorlopige cijfers zijn er 33 autobranden geweest. Dat zijn er vijf meer dan vorig jaar. Eerder meldde Omroep West nog dat de brandweer tot 1.30 uur vannacht in en rond Den Haag bij 64 auto’s in actie moest komen. De politie registreerde voor de stad Den Haag 44 aanhoudingen en 178 meldingen over onder meer vuurwerkoverlast, vandalisme, vernieling en mishandeling.


Contact met leger
Remkes zei op Oudejaarsdag tijdens een interview met Omroep West dat hij contact heeft gehad met Defensie over de jaarwisseling in zijn stad. Wat hij precies heeft besproken met het leger wilde hij niet zeggen, maar Defensie heeft geen formeel verzoek tot bijstand ontvangen vanuit Den Haag of een andere Nederlandse stad, aldus de omroep. ‘De gemeente is samen met de hulpdiensten breed en goed voorbereid, maar alle calamiteiten kun je nooit voorkomen.’

Spierballenvertoon
Op Scheveningen waren gebiedsverboden uitgedeeld en een aantal mensen vastgezet. ‘De mensen die in beeld gekomen zijn, tot dusver, die heb je daarmee wel wat scherper in het vizier. Die weten ook wat ze wel en niet kunnen doen’, aldus Remkes. De politie was maandagavond al met veel mankracht en voertuigen Duindorp ingetrokken, nadat daar agenten werden bekogeld met stenen en vuurwerk. De ME controleerden daarbij veel mensen die op dat moment op straat waren, en hielden twee personen aan die zich niet konden legitimeren. Volgens de politie was de bedoeling om de rust te bewaren. Sommige wijkbewoners ervoeren het optreden als provocatie en spierballenvertoon.


Op Oudejaarsavond was veel politie aanwezig in en bij Duindorp. Bij toegangswegen controleerden agenten het autoverkeer dat de Haagse wijk in wilde. Mensen die er niets te zoeken hebben mochten niet verder. Vanaf de zijkanten van de wijk was te zien dat er overal kleine brandjes woedden op straat. In de loop van de nacht was de politie minder zichtbaar in de wijk aanwezig. Ook de controles bij de toegangswegen waren beëindigd.

Organisator vreugdevuur Duindorp gearresteerd
Verscheidene bronnen zouden tegen het AD hebben gezegd dat de organisatie van het vreugdevuur Duindorp zelf de hand zou hebben gehad in de rellen en vernielingen in Den Haag de afgelopen maand. Maandagochtend arresteerde de politie de voorzitter van stichting Vreugdevuur Duindorp voor opruiing en aanzetten tot vernielingen. Hij werd met veel machtsvertoon van zijn bed gelicht. Na drie dagen cel is hij woensdagmiddag vrijgelaten. Zijn advocaat is woedend en vindt dat zijn cliënt onterecht zo lang vastzat. Van de verdenking van het aanzetten tot rellen is nog niet het begin van een spoor van bewijs geleverd, aldus zijn advocaat. 'Ik heb zelfs niet eens kunnen vaststellen of er wel gronden waren om hem te arresteren', vertelt de boze strafpleiter. 'Dagenlang heb ik hemel en aarde bewogen om opheldering te krijgen, maar niemand zei iets.'

Vonkenregen
De afgelopen weken was het onrustig in op Scheveningen, in Duindorp en Laak. Met name jongeren richtten vernielingen aan, staken vuurwerkbommen af en zochten de confrontatie met de politie. De onrust ontstond nadat de gemeente Den Haag besloot geen vergunningen te geven voor de jaarlijkse vreugdevuren op de stranden van Duindorp en Scheveningen. Bij de vorige jaarwisseling had dit op Scheveningen tot een gevaarlijke vonkenregen geleid. Voor burgemeester Krikke was het reden om haar functie neer te leggen, na verschijning van het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

Meteen met vergunningen aan de slag
De gemeente meldde op Nieuwjaarsdag dat het niet verstrekken van de vergunningen er zeker aan heeft bijgedragen dat er ‘door alle hulpdiensten, Openbaar Ministerie en alle onderdelen van de gemeente al in een vroeg stadium nauw is samengewerkt om er alles aan te doen waardoor de jaarwisseling dit jaar veilig en feestelijk kon verlopen’. Remkes heeft beloofd in januari meteen een begin te maken met de vergunningen voor de vreugdevuren voor volgend jaar, zodat de bewoners volgend jaar weer hun vreugdevuur terugkrijgen. (ANP/redactie)

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / gepens.
De autobranden in de desbetreffende 5 grote steden (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven) zijn aan banden te leggen via inzet van meer (niet in uniform opererende) politie. Inzet regelen via 'vliegende brigade'.

Daders -naast straf- tot op de laatste cent aansprakelijk stellen voor de schade. Ouders van kinderen tot 18 jaar eveneens aansprakelijk stellen.
Bernard
Inderdaad aanpakken van daders en overtreders. Niet het totaal verbieden van vuurwerk. Excessen aanpakken en niet de hele samenleving inrichten naar de laagste gemene deler. Ik zou niet tegen een (veel kleiner) vreugdevuur zijn geweest. Maar de vorige keer is het wel gigantisch uit de klauwen gelopen.
Advertentie