of 59082 LinkedIn

Meeleven tonen aan Oslo

Al sinds 1951 krijgt Rotterdam van Oslo een kerstboom. ‘De Noren wilden na de oorlog laten zien dat als het hart uit je stad is verdwenen, er altijd mensen zijn die aan je denken’, vertelt Jannelieke Aalstein van de Rotterdamse bestuursdienst. Na de bomaanslag in Oslo en de schietpartij op Utøya was het de beurt aan Rotterdam om medeleven te betuigen.

Spraakmaker: Jannelieke Aalstein 

Wat heeft burgemeester Aboutaleb gedaan om de Noren te steunen?

Hij heeft zaterdag meteen Fabian Stang, de burgemeester van Oslo, gebeld. Daarnaast heeft hij namens het gemeentebestuur een brief gestuurd aan het gemeentebestuur van Oslo, de Noorse ambassadeur in Den Haag en de consul in Rotterdam. Dat laatste heeft vooral te maken met de grote Noorse gemeenschap in Rotterdam. Zo hebben we hier de Noorse Zeemanskerk, waar afgelopen zondag een dienst was om de slachtoff ers te gedenken.

Heeft Aboutaleb nog overwogen om aanwezig te zijn bij een van de herdenkingsdiensten in Oslo?

Nee, de herdenking in Oslo is in de eerste plaats een Noorse aangelegenheid. Daarnaast is bij dit soort incidenten de grootste valkuil dat je er zelf publicitair gewin uit lijkt te willen slaan: ‘Kijk mij eens nobel naar Oslo vliegen.’ We kunnen de Noren niet helpen door goederen of iets dergelijks te sturen. Tonen dat je meeleeft, is het enige wat je als partnerstad kunt doen.

Rotterdam onderhoudt 29 stedenbanden. Is dat niet wat veel?

Het internationale beleid van de gemeente wordt herijkt. Bij het aangaan van verbanden met andere steden kijken we scherper met welke steden een samenwerking meerwaarde kan hebben; voor hen en voor Rotterdam. Dat kan op economisch gebied zijn, maar bijvoorbeeld ook op sociaal gebied, als een stad met dezelfde sociale problemen kampt, zodat je kennis kunt uitwisselen.

Blijft Oslo ook de komende jaren partner van Rotterdam?

Rotterdam is niet van plan om bepaalde stedenbanden actief door te gaan snijden, maar de relatie met Oslo wordt sowieso niet verbroken - al was het maar vanwege de kerstbomentraditie. Ook op andere terreinen is Oslo interessant. Zo hebben ze daar een vernieuwende aanpak van jongerenproblematiek, waar wij van kunnen leren.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.