of 62812 LinkedIn

Mediaorganisaties boos over Wob-plannen Spies

De plannen van minister Spies van Binnenlandse Zaken voor de Wet Openbaarheid van Bestuur betekenen een verdere inperking van de vrijheid van informatie, vinden mediaorganisaties.
1 reactie

De plannen van minister Liesbeth Spies (Binnenlandse Zaken) om de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) te wijzigen, zijn een bedreiging voor de persvrijheid. Dat stelt een aantal mediaorganisaties vrijdag in een brief aan de bewindsvrouw.

Informatie van de overheid
De afzenders zijn de Nederlandse Vereniging van Journalisten, het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren, NDP Nieuwsmedia en de Stichting Persvrijheidsfonds. Met een Wob-verzoek kunnen journalisten informatie van de overheid opvragen, bijvoorbeeld over procedures of projecten.

Extra wapen tegen verzoeken
De grootste kritiek in de brief betreft een wetswijziging om onredelijke en omvangrijke Wob-verzoeken te kunnen tegengaan. ,,In dit voorstel krijgen bestuursorganen een makkelijk extra wapen in handen om onwelvallige Wob-verzoeken tegen te gaan dan wel te traineren'', stellen de organisaties.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Henri Okken (Klokkenluider misbruik praktijken Hoogeveen &Drenthe.) op
Persvrijheid!. Niet alleen voor de pers!, ook de bevolking heeft recht op de waarheid. In vele gevallen zijn bestuurders vaak niet behulpzaam vanwege onrechtmatig handelen!. Graag houd men de blunders onder het tapijt. Het is de plicht dat de Overheid Integer handelt !. Wob verzoeken worden vaak ingediend omdat de bevolking weinig vertrouwen in de Overheid heeft. Er spelen te veel misstanden die het dag licht niet kunnen verdragen. Wat zijn onredelijke wob verzoeken!. Op voorhand word men er op gewezen dat een verzoek geld kost. Daarnaast vergeet de Overheid heel graag alle informatie te delen. Wat gij niet weet . Ik weet,en velen met mij waarom!. De schijnwerpers staan op scherp!. vriendelijke groet. Klokkenluider misbruik praktijken Hoogeveen Drenthe.

Vacatures

Van onze partners