Advertentie

Media boos over aantasting persvrijheid door gemeenten

Nederlandse media hekelen de aantasting van de persvrijheid bij de informatieavonden over de opvang van vluchtelingen. De indruk bestaat dat gemeenten het doen en laten van de pers tot op detailniveau zoveel mogelijk zelf willen bepalen en reguleren.

27 januari 2016

Nederlandse media hekelen de aantasting van de persvrijheid bij de informatieavonden over de opvang van vluchtelingen. De indruk bestaat dat gemeenten het doen en laten van de pers tot op detailniveau zoveel mogelijk zelf willen bepalen en reguleren.

Brandbrief
Dat schrijft het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren in een brandbrief aan de burgemeester van de gemeente Bernheze, waar Heesch onder valt. In de Brabantse stad liep een demonstratie tegen de komst van asielzoekers vorige week uit op rellen.
 

Beperkingen
Tijdens een informatieavond op 19 januari werd volgens het genootschap slechts een enkele regionale journalist toegelaten, zonder camera's. 'In een open en democratische samenleving is het aan de journalistiek zelf om te bepalen waar verslag van wordt gedaan, hoe dat wordt gedaan en welke middelen worden ingezet', schrijft hoofdredacteur NOS Nieuws Marcel Gelauff in de brief namens het genootschap. Ook in Geldermalsen, Kaatsheuvel en Utrecht werden beperkingen opgelegd, staat in de brief.

Aan banden
Het Genootschap van Hoofdredacteuren heeft zeker oog voor de spanningen die rond de discussie over vluchtelingen in Nederland bestaan, zo is in de brief te lezen. 'Maar de spanning zit in de discussie zelf en in alle belangen en emoties die er een rol in spelen; niet in de verslaglegging ervan. De journalistiek aan banden leggen, kan nooit de oplossing zijn,' aldus het Genootschap. (ANP/EdK)

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Erik
Gelauff heeft het mis, de spanning zit zeker deels in verslaggeving. Een en al jacht naar sensatie, het NOS-journaal is allang niet meer serieus te nemen. Nuance is verboden.
August Biels / gewezen ambtenaar
Alles rond vluchtelingen proberen de ongekozen opperhoofden buiten de openbaarheid te houden.



Wen er maar aan. En vervul je journalistieke plicht.



Ivo
Persvrijheid gaat niet over het verzamelen van informatie maar over het verspreiden ervan. Daar gaat het hier niet over, dus roepen dat het om persvrijheid gaat is inhoudelijk onjuist en waarschijnlijk bedoelt voor effectbejag.
Geert
Wie Gelaufft dat nog. Pers moet eerst eens kritisch naar zichzelf kijken, en kijken wat achter sommige voorgespiegelde plaatsjes schuilt. Oproerkraaiers, opstootjes, dode varkens in een boom tot aan dode kindjes op een strand aan toe. Dat brengen ze in beeld. Sensatie, sensatie. Doe waar je voor je opgeleid bent en vervul je journalistieke plicht.
Michael
Persbreidel in Heeze, Geldermalsen en Kaatsheuvel.

Wat is de overeenkomst tussen die 3 plaatsen ?

Inderdaad, een PvdA-burgemeester.

Maar ook Jan van Zanen spoort niet.
JaapvV / adviseur
Persvrijheid gaat over wat je publiceert, niet of je ergens wel of niet bij mag zijn. Dat heeft mi. niks met persvrijheid te maken.
Advertentie