Advertentie

Marktplaats voor overbodige overheidsproducten

Sinds deze week hoeven (semi-)overheden geen overtollige ‘producten’ meer in de container te gooien. Een gemeenteambtenaar zag met lede ogen toe hoe makkelijk overheidsinstellingen nog zeer bruikbare spullen bij het grof vuil zette. Hij lanceerde deze week een digitale marktplaats voor overheden genaamd overbijdeoverheid.nl.

31 maart 2010
Verspilling
Als er iets is waar gemeenteambtenaar Gerbrand Bijkerk een hekel aan heeft dan is dat verspilling. En bij de overheid kunnen ze er wat van; overtollige parkeerautomaten die staan weg te roesten, speeltoestellen die staan te verstoffen, maar ook bijvoorbeeld open source software die werkeloos in de la blijft liggen. Terwijl andere overheidsinstanties belastinggeld uitgeven om diezelfde zaken juist aan te schaffen.

Nieuwe weg
‘Het doel is om in onbruik geraakte zaken een nieuwe weg te laten vinden,’ vertelt de oprichter van de website, ‘mijn missie is om de verspilling tegen te gaan. Ik heb een keer meegemaakt dat er een lading splinternieuwe boompalen de container in ging, dat is frustrerend. Ik weet zeker dat er een gemeente is die ze graag had gekregen.’

Delen
Overigens is het niet de bedoeling dat de waren met winst worden verkocht. Bijkerk: ‘De producten moeten worden gedeeld, er is namelijk al een keer voor betaald. Bovendien mag je als overheid natuurlijk geen winst maken. Maar het is wel toegestaan om de boekhoudkundige waarde in rekening te brengen, de balansen moeten uiteindelijk wel kloppen.’

Geen particulieren
Particulieren zijn niet welkom op de site, dit om doorhandelen te voorkomen. Maar charitatieve instellingen mogen zich wel inschrijven op de website: ‘ Ik kan me voorstellen dat een Universitair Ziekenhuis bijvoorbeeld operatie-apparatuur over heeft. Een goede doelenorganisatie zou er dan voor kunnen zorgen dat dit terecht komt in een land waar ze het hard nodig hebben.’

Aanmelden
(Semi-)overheidsinstellingen kunnen hun overbodige waren aanmelden bij www.overbijdeoverheid.nl. Een jaarlijkse bijdrage van 365 euro per instelling wordt besteed aan het dekken van de onkosten.

 

Reacties: 13

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ed Balkenende / Inkoopadviseur
Een dergelijk platform bestaat binnen RWS al enkele jaren. Of dit in de praktijk ook werkt is een tweede, immers de diensten zijn vrij om e.e.a. op deze marktplaats te zetten.
Martijn Peters
Mogen er ook ambtenaren "te koop" worden gezet?
Joyce / Medewerker communicatie
Heel erg goed initiatief! Hulde!
Hans / Adviseur Publieke sector
Goed initiatief. De bron blijft discutabel. Nog iets om toe te voegen: de gemeente Zwolle heeft 1900 kerstpakketten laten maken door de Librije in Zwolle. Je hoeft niet te vragen wat dat heeft gekost.. Een gotspe van de boevenste plank: kerstpakketten bestellen bij een 2-sterren restaurant terwijl je ze overal op de hoek kunt laten samenstellen. Als er nog wat over zijn, misschien naar deze marktplaats?
DURABILIT / Manager
DURABILIT is al vele jaren bezig met het hergebruiken van hardware en dan specifiek network hardware. Wij constateren dat er niet of nauwelijks wordt gedaan aan IT Asset Management. Tevens worden de milieuvoordelen van het hergebruiken van producten ernstig onderschat. DURABILIT is in staat zowel het kosten- als het milieuvoordeel duidelijk inzichtelijk te maken. (meer info: http://www.durabilit.eu ) DURABILIT kan als enige partij de CO2 uitstoot impact van de supply chain van nieuwe hardware laten zien. Kortom er valt veel winnen door middel van het hergebruiken van producten en zeker network hardware.
Kitty
En ik maar denken dat alle overbodige spullen naar Domeinen gingen. De website bestaat echt! Geen 1 april grap. Wel een goed initiatief.
P. Mejan
UItstekend initiatief; 'k hoop dat facilitair betrokken ambtenaren hier de weg naar toe zullen weten te vinden.
Ben Wessels / Beleidsmedewerker Facilitair
Op zich is het idee goed en er bestaat volgens mij ook al een ander platform voor deze zaken. Als minpunt noem ik graag de hoge kosten om je als gebruiker aan te melden.
Floris van der Heijden
Super idee, we verspillen veel te veel naar mijn mening. Als we ons hier een klein beetje meer zorgen om zouden maken kunnen we dit behoorlijk terug draaien.
Weggooien kost ook geld dus die euro per dag is zo terug verdient.
Meindert van Dijk
De marktplaats is natuurlijk actief vanaf 1 april... :-)
Criticus - NL
Marktplaats voor een overbodige overheid?
Big Spender / netto betaler
Eindelijk een uitvoerbare 1 april mop !
Mijn voorstel is om de hele overheid, oké laten we zeggen 75%, op die site te zetten. Want we moeten nu ook al alles zelf doen c.q. zelf betalen dus kan die overbodige club eens stevig worden teruggesnoeid. Daar wordt iedereen blij van.
Meindert van Dijk
Géén 1 april grap, maar een waardevol nieuw initiatief.

Gerbrand Bijkerk, initiatiefnemer van www.overbijdeoverheid.nl, meldde mij, dat de timing van het bekendmaken van dit initiatief op 1 april inderdaad wat ongelukkig gekozen was.

Zijn initiatief was gestart vanuit een ideologisch standpunt. Doel is de overheid (en daarmee ook de samenleving) te helpen en te prikkelen duurzamer te opereren op het gebied van People, Planet en Profit.

Als oud-ambtenaar bij verschillende overheidsorganisaties heb ik in 37 jaar tijd heel wat goederen weggegooid zien worden, die door anderen best nog goed gebruikt hadden kunnen worden.

Ik kan mij voorstellen, dat de eenmalige bijdrage van 365 euro per instelling ter bestrijding van de onkosten, toch een wat hoge drempel is voor overheidsorganisaties om hun overtollige waren aan te melden. De drempel moet volgens mij zo laag mogelijk zijn: gratis aanbieden!

Daarnaast lijkt het mij geen bezwaar om ook particulieren toegang te geven tot de site. Het argument om doorhandelen te voorkomen is, vind ik, niet steekhoudend. We willen immers met elkaar toch proberen om overtollige goederen bij de overheid een goede bestemming te geven? Wanneer particulieren daar op hun - vaak creatieve - wijze aan kunnen bijdragen is dat alleen maar mooi meegenomen.

Verder lijkt het mij goed om ook Kringloopwinkels te betrekken bij dit goede initiatief! Warenhuis De Kringloop in Drachten is een voorbeeld van hoe allerhande overtollige goederen op een bedrijfsmatige wijze een goede bestemming krijgen, in binnen- én buitenland (http://www.warenhuisdekringloopdrachten.nl/)

Particulieren zijn niet welkom op de site, dit om doorhandelen te voorkomen.

Advertentie