Advertentie

Marijnissen: driewerf 'flapdrol'

Minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) is behoorlijk pissig over het gedrag van SP-Tweede Kamerlid Jan Marijnissen. De voormalige fractieleider van de SP riep dinsdag tijdens het vragenuurtje vanuit de bankjes drie keer flapdrol naar Koenders, die op dat moment aan het woord was.

26 mei 2009

Slecht humeur
De minister begrijpt niet waarom de SP'er dat deed. 'Ik vind dit niet kunnen. Ik gaf duidelijk en eerlijk antwoord op de vragen', zei Koenders na afloop. Toen de minister bij zijn vertrek uit de zaal aan Marijnissen om opheldering vroeg, zei de SP-voorzitter volgens hem 'Ga de Kamer uit. Je hebt hier niets te zoeken.' De minister gaf geen weerwoord. Hij is verbaasd en kan naar eigen zeggen goed met Marijnissen overweg. 'Misschien is hij slecht gehumeurd vandaag', zei Koenders.

Agnes Kant vindt het ook 
SP-leider Agnes Kant sloot zich na het vragenuur volmondig bij Marijnissen aan. 'Koenders is ook een flapdrol. Hij staat hier mooie sier te maken en als hij dan wordt onderbroken door een vraag van een SP-Kamerlid, wordt die weggezet. Koenders is een klein kind.' Ze vindt 'flapdrol' niet te vergelijken met de kwalificatie 'knettergek', die PVV-leider Geert Wilders ooit voor toenmalig minister Ella Vogelaar gebruikte. 'Flapdrol is een keurig Nederlands woord en in dit geval een terechte constatering', aldus Kant.

Respect
Volgens Koenders is dit soort teksten niet goed en moeten debatten niet verworden tot scheldkanonnades. 'Er is toch respect tussen de Kamer en de ministers? Laten we netjes met elkaar omgaan en het bij feiten en argumenten houden.' Verbeet zei na afloop dat ze niet had gehoord dat iemand flapdrol naar Koenders riep. 'Maar dit moet niet worden gezegd. We moeten elkaar met respect bejegenen.' Marijnissen zelf nam na afloop niets terug van zijn woorden. 'Koenders gedroeg zich ook zo.'

Ontwikkelingslanden
De SP en GroenLinks verweten Koenders dat hij te weinig opkomt voor de belangen van de ontwikkelingslanden. Hij zou wel voor Wall Street en London City opkomen. De minister wierp dat verre van zich.

 

Reacties: 9

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Arne Appelmelk / Docent wiskunde
L.S. Oplossing: Noem Marijnissen vanaf nu consequent "populist". Is niet eens een scheldwoord, Marijnissen is er beslist een, en hij vindt het heel erg als je hem zo noemt. voor Kant die "flapdrol" als typering afdoet kan ik vele bedenken. Ik ben vast niet de enige. Wat dacht u van een wedstrijd wie de leukste bedenkt?
R. Windt / onbetaalde "gezond verstand bevorderaar"
De SP staat er niet goed voor.
Marijnissen heeft gezien hoe op de aanduiding "knettergek" van Wilders werd gereageerd. De media stortten zich er als hongerige aasgieren op.
Flapdrol doet het ook wel goed in dat opzicht. Veel mensen zijn vertrouwen in politiek kwijt. Die zien dit als een welkome metafoor en echt geen relatie met Koenders zelf.
Agnes Kant lanceert een confronterend filmpje over bejegening naar ouderen.
Dus voor respect! De kamer spreekt schande over hufterig gedrag jegens ambulancepersoneel, of overheidsdienaren.
Fraaie voorbeeldfunktie van SP.
De SP laat zich van een heel negatieve "kant" zien in elk geval!
A. de Vries / ambtenaar
Wat is er tegen duidelijk taalgebruik? Het gedrag van Koenders wordt met dit woord goed getypeerd. Dat heeft niets met populisme te maken.
Jan Kok / Gepensioneerd
In de strijd om de kiezersgunst zijn er kennelijk geen grenzen meer. Ik vind dat een kamerlid een voorbeeldfunctie heeft, zeker als het gaat om omgangsvormen.Dat een voormalig leider van de SP zich laat verleiden tot dit soort kwalificaties geeft te denken. Hij was toch een pleitbezorger voor fatsoenlijke omgangsvormen? Of was dat windowdressing!
W.Wilkens
Freek de Jonge zei het vroeger, meen ik, al eens: "Je mag elkaar gerust vermoorden, als je het verder maar gezellig houdt".
Daar doet mij de reactie van Koenders een beetje aan denken; ik stel de maat en de rest moet zich hier naar inrichten.
Overigens blijft dit soort typeringen een kwestie van smaak.
M. Dijkman
@rWindt

Dat valt wel mee hoor. De SP laat zich helemaal niet van een slechte kant zien.
De politiek laat zich van een slechte kant zien.
Dit is de politiek geworden na Fortuyn.
Mede dankzij ophisters zoals Wilders.
Mensen die niet openstaan voor argumenten of intellectuele betogen.
Bart
Koenders zal het er wel naar gemaakt hebben denk ik. Ik ken Marijnissen als een nette debater, die het niet schuwt om fel te reageren. Als hij buitenspel wordt gezet terwijl van het recht vragen te stellen, gebruik wil maken, kan ik me iets bij de kwalificatie ' flapdrol' voorstellen
J. Wasch / juridisch adviseur
Wat zegt de digitale Van Dale over het woord flapdrol: flap·drol de; m,v -len waardeloos iem.
Komt in mijn ogen, los van de eigen interpretatie die je eraan kan geven en de context waarbinnen, weinig respectvol of constructief over.
Feit is wel dat je met dit woord de aandacht hebt en als dit dit de bedoeling was van de heer Marijnissen is dit hem goed gelukt.
Waardevol en van grote toegevoegde waarde om te lezen dat mevrouw Kant de kwalificatie 'knettergek' niet vindt kunnen.
Misschien had de heer Marijnissen ook last van het nachtelijk gebulder en geflits?
R. Windt / onbetaalde "gezond verstand bevorderaar"
@M. Dijkman
De politiek laat zich van een slechte kant zien.
Dit is de politiek geworden na Fortuyn.
Einde citaat.

Wat betreft het eerste. SP vormt toch echt een onderdeel ervan.
Wat betreft het tweede. Fortuyn was een fatsoenlijke man, die zelf untermensch van Marcel van Dam naar zijn hoofd kreeg en van tal van kwaadaardige kwalificaties slachtoffer was vanuit politiek "correcte" hoek.
Wanneer je een ongewenste mening hebt, ben je niet meteen al die fraaie etiketten.
Ken geen enkel irrationeel argument van Fortuyn. Hij noemde het beestje wel bij zijn naam, met weloverwogen onderbouwing, waar je het oneens mee kunt zijn. In de felste politieke debatten geen scheldnamen gehoord.
Politiek moet gaan om integer gemanaged algemeen belang/balans. Fortuyn was personificatie ervan. Dit was nieuwe politiek en gevaar voor de gevestigde.
Panorama op Canvas gezien?
In 5 landen in Europa rechtsextremisten in volksvertegenwoordiging. In nog eens 13 landen grote kans daarop bij volgende verkiezingen. Dit is groeiende. Waardoor?
Omdat een klein elitair smaldeel kokeridealisten, rechtsextremisme ruimhartig speelruimte biedt met hun slap en doorgaand onpragmatische koers!
We blijven sinds WOII in dogmatische oprispingen van diverse kanten verschuiven. Met een nieuwe nog aan toegevoegd, die de Verlichting niet heeft doorstaan helaas. Het kan allemaal niet beroerder samenvallen. Zoveel in relatief korte tijd en geen uitzicht op regie ten goede.
Advertentie