of 64120 LinkedIn

Marcel Boogers: ‘Stevige rol gemeenten bij aanpak corona-crisis’

Marcel Boogers, hoogleraar bestuurskunde aan de Universiteit Twente, legt uit waarom vooral gemeenten van belang zijn voor de aanpak en afwikkeling van crises.

In korte minicolleges van ongeveer 8 minuten bespreken hoogleraren bestuurskunde uit Nederland en Vlaanderen wat de corona-crisis betekent voor de bestuurswetenschap en omgekeerd wat de bestuurswetenschap betekent voor het begrip van de crisis en voor handelingsgevolgen. Het betreft een initiatief van de Vereniging voor Bestuurskunde (VB).

Marcel Boogers, hoogleraar bestuurskunde aan de Universiteit Twente, legt uit waarom vooral gemeenten van belang zijn voor de aanpak en afwikkeling van crises. Gemeentelijke actie zorgt voor snelheid, pragmatisme en maatwerk. Grote internationale problemen openbaren zich volgens hem niet zelden als eerste op het lokale niveau, ook omdat daar ook als eerste oplossingen worden gezocht en gevonden. Gemeenten pakken problemen doorgaans snel op. ‘Uit een reconstructie van de ontwikkeling van de corona-crisis wordt duidelijk dat het misgaat als gemeenten die ruimte niet krijgen, zoals in China waar kostbare weken verloren zijn gegaan omdat regionale autoriteiten in Wuhan eindeloos moesten wachten op toestemming uit Beijing om handelend te mogen optreden.’ Er is volgens Boogers veel voor te zeggen gemeenten een stevige rol te geven bij aanpak van de corona-crisis.


Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Herman Nijskens op
De Chinese regio Wuhan met een dorpsgemeente in Nederland vergelijken om een effectieve aanpak van een virus zoals dit Corona virus door lokale autoriteiten te bepleiten??

Vacatures

Van onze partners