Advertentie

Maatregelen tegen geweld werken niet

De ACP pleit voor een goed en uitgebreid landelijk geweldsprotocol. Andere maatregelen moeten geweld tegen de politie verminderen.

02 december 2013

De huidige maatregelen die geweld tegen de politie moeten voorkomen, werken niet. Het probleem wordt juist erger, zo schrijft politievakbond ACP in een maandag gepubliceerde brief aan minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie). De bond noemt het ,,bijna vijf over twaalf'' en vindt het tijd om de ,,voorstellen over de aanpak te intensiveren.''

Suggesties
De ACP doet in de brief 14 suggesties aan Opstelten. Zo wil de ACP dat agenten meer trainingsuren krijgen, bijvoorbeeld één dag per maand, om scherper, zelfverzekerder en mentaal weerbaarder te worden. Ook moeten plegers van geweld tegen de politie zwaarder gestraft worden: iets wat al was afgesproken, maar het Openbaar Ministerie (OM) volgens de bond nu niet altijd eist.

Nog geen resultaten
Opstelten heeft volgens de ACP beloofd dat laatste te onderzoeken en in september met resultaten te komen, maar de ACP zegt nog steeds niets te hebben gehoord.

Geweldsprotocol
De ACP pleit ook voor een goed en uitgebreid landelijk geweldsprotocol. Nu is er alleen een basisprotocol dat bij een algemeen plan (Veilig en Gezond werken) zit ,,ingepropt'', constateert de organisatie. Bovendien moeten er meer uren voor worden vrijgemaakt.

Dienstnummers
Verder zouden op proces-verbalen alleen dienstnummers vermeld moeten worden, in plaats van de namen van politiemensen. Woningen van bedreigde collega's moeten beveiligd worden en in specifieke situaties moet ook overwogen worden om de huisgenoten van politiepersoneel te trainen en/of te begeleiden bij de omgang met agressie en dreiging.

Om tafel
De bond wil op korte termijn met Opstelten om tafel om de aanpak te bespreken en nieuwe afspraken te maken.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Henri Okken / Hoogeveense burger.
met alle respect! Ten eerste wil ik even mijn gal uit spuwen over de mentaliteit van politie Drenthe. Dat het daar al jaren een schrikbarende kliek is, dat weten we inmiddels wel ! Het word tijd dat ook de politie haar verantwoordelijkheid neemt ! Er gebeuren op z'n zachts gezegd vreemde praktijken ! Jammer dat de goede onder de slechte moeten leiden ! Oplossing, de politie moet leren, ( PRATEN ! En laat u niet voor het smerige karretje spannen ! Daarnaast ben ik van mening wie zich vergrijpt aan zorg of hulp verlening, zware straffen . Belangrijke taak, justitie politie en het OM op het zelfde spoor tillen ! Vriendelijke groet, het ga u goed. Klokkenluider misbruik& corruptie praktijken Hoogeveen Alescon Drenthe. H. Okken.









criticus
Volstrekt logisch dat dergelijke maatregelen niet werken. De meeste maatregelen tegen agressie zijn immers symptoombestrijding. het werkelijke probleem, het verminderen van agressie, wordt NIET aangepakt...
John Brouwers / adviseur/eigenaar
Hoe is de samenstelling van de gespreksgroepen, vanuit de politie gezien? het OM? slachtoffers politie, burgers?

combi's zoals ex. politiemensen, ex politiemensen thans verdachte! ja ik!!!

Hoe stellen jullie de daadwerkelijke problemen vast.

Een jaar geleden een geweldige discussie met oud dienders op linked in gevoerd. de bond gaf aan zelf de problemen te kunnen duiden, al die (buitenstaanders) zijn een schat aan informatie.

ik kom graag mijn verhaal eens doen. want wordt het probleem wel adequaat aangepast en geduid.
Advertentie