of 62284 LinkedIn

Maastricht verplicht cursus papierophalen

De #gemeente Maastricht verplicht vrijwilligers die oud papier ophalen een cursus te volgen.

Vrijwilligers die in Maastricht oud papier inzamelen, moeten eerst verplicht een cursus ‘veilig oud papier ophalen’ volgen. Dit beleid geldt sinds 1 januari, na een ongeluk eerder dit jaar met studentes die papier ophaalden.

Kraakperswagen
De studentes liepen op teenslippers en sprongen achterop de zogeheten kraakperswagen. ‘Dat ging mis, ze moesten met botbreuken naar het ziekenhuis’, vertelt een woordvoerder van de gemeente. Van Gansewinkel kreeg als verantwoordelijke instantie een boete van de arbeidsinspectie. Na de zomer klopte het bedrijf aan bij de gemeente met de vraag of de vrijwilligers opgeleid kunnen worden en veiligheidskleding kunnen krijgen, om vedere boetes te voorkomen. Zo’n opleiding krijgen de eigen medewerkers van Van Gansewinkel immers ook.

 

Onderscheid

Bij het papier ophalen wordt onderscheid gemaakt tussen vrijwilligers die op de stoep lopen en diegene die achterop de kraakperswagen staan. Voor die laatste groep is de training van één dagdeel verplicht, voor de eerste groep niet.

 

60.000 euro

Het opleiden duurt één dagdeel en kost ongeveer 135 euro per vrijwilliger. Oorspronkelijk was het idee van de gemeente om bij alle 22 verenigingen vijf vrijwilligers op te leiden. Dat vonden de verenigingen zelf te weinig, uiteindelijk is besloten dat per vereniging vijftien vrijwilligers de opleiding gaan volgen. De kosten voor de trainingen worden betaald door de gemeente, die hier ruim 60.000 euro voor heeft vrijgemaakt.

 

Compensatie

Na de training mogen de vrijwilligers direct aan de slag. Omdat de trainingen al in januari starten, hoeft het niet lang te duren voordat de verenigingen zelf weer oud papier mogen ophalen. Tot die tijd regelt de gemeente. De verenigingen worden gecompenseerd voor de inkomsten die zij mislopen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Cornelis op
een beetje instructie en je gezonde verstand gebruiken kan geen kwaad natuurlijk want wie gaat er nu in hemelsnaam op teenslippers oud papier ophalen maar om er nu zo op te reageren gaat wel heel erg ver.
Door Stokje op
Totaal bezopen. Waar bemoeit de Arbeidsinspectie zich mee ? En de gemeente laat zich ringeloren, hetgeen de burgës 60.000 euro kost. Maar wat wil je, in de stad van die homo's aflebberende burgemeester.
Door Jantje op
Volgens mij is het voldoende als gesteld wordt dat je verplicht dichte schoenen aan moet hebben als je op de wagen meegaat. Een veiligheidshes kan je natuurlijk krijgen van het bedrijf of van de gemeente. Maar daar houdt het volgens mij wel mee op.
Door Leon Coenen (Regioadviseur onderwijs) op
Het moet niet gekker worden. Ben maar blij dat je nog vrijwilligers krijgt die gratis en um sonst deelnemen aan een actieve samenleving. Laat het initiatief bij de burgers en verenigingen en doe niet zo betuttelend.
Door Ron de Loos (ambtenaar) op
Is dit het einde of wordt het nog gekker. Straks diploma halen voor het vegen van de stoep, boodschappen doen, rolstoel duwen, schoonmaker op een sportvereniging of misschien wel voor thuis, of moeten we opk nog andere idiote diploma's gaan halen. Dit slaat helemaal nergens meer op. Overheid bemoei je niet met dit soort rare dongen, maar ga eens besturen.
Door FB op
Is dit serieus? Dan is Nederland niet ziek, maar terminaal ziek. Te belachelijk voor woorden. Nog even en als je een keer naast de wc plast, moet je een plasdiploma halen.....