of 62812 LinkedIn

Maastricht verplicht cursus papierophalen

De #gemeente Maastricht verplicht vrijwilligers die oud papier ophalen een cursus te volgen.

Vrijwilligers die in Maastricht oud papier inzamelen, moeten eerst verplicht een cursus ‘veilig oud papier ophalen’ volgen. Dit beleid geldt sinds 1 januari, na een ongeluk eerder dit jaar met studentes die papier ophaalden.

Kraakperswagen
De studentes liepen op teenslippers en sprongen achterop de zogeheten kraakperswagen. ‘Dat ging mis, ze moesten met botbreuken naar het ziekenhuis’, vertelt een woordvoerder van de gemeente. Van Gansewinkel kreeg als verantwoordelijke instantie een boete van de arbeidsinspectie. Na de zomer klopte het bedrijf aan bij de gemeente met de vraag of de vrijwilligers opgeleid kunnen worden en veiligheidskleding kunnen krijgen, om vedere boetes te voorkomen. Zo’n opleiding krijgen de eigen medewerkers van Van Gansewinkel immers ook.

 

Onderscheid

Bij het papier ophalen wordt onderscheid gemaakt tussen vrijwilligers die op de stoep lopen en diegene die achterop de kraakperswagen staan. Voor die laatste groep is de training van één dagdeel verplicht, voor de eerste groep niet.

 

60.000 euro

Het opleiden duurt één dagdeel en kost ongeveer 135 euro per vrijwilliger. Oorspronkelijk was het idee van de gemeente om bij alle 22 verenigingen vijf vrijwilligers op te leiden. Dat vonden de verenigingen zelf te weinig, uiteindelijk is besloten dat per vereniging vijftien vrijwilligers de opleiding gaan volgen. De kosten voor de trainingen worden betaald door de gemeente, die hier ruim 60.000 euro voor heeft vrijgemaakt.

 

Compensatie

Na de training mogen de vrijwilligers direct aan de slag. Omdat de trainingen al in januari starten, hoeft het niet lang te duren voordat de verenigingen zelf weer oud papier mogen ophalen. Tot die tijd regelt de gemeente. De verenigingen worden gecompenseerd voor de inkomsten die zij mislopen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Hans Waijboer (Transport Manager) op
Dit zijn Amerikaanse toestanden! Vrijwel iedereen kent wel een anekdote met betrekking tot het rigide beleid zoals dat al lang in de USA gepraktiseerd wordt voor de meest onbenullige "schade" (6 advocaten, 10 miljoen dollar etc. wegens "gederfde levensvreugde", u kent die verhalen wel..
Schandalig dat Maastricht hiervoor zo'n groot bedrag moet reserveren. Een gemiste kans voor de Gemeente van Nederlandse Gemeenten. Zij hadden wellicht de mogelijkheid om gezamenlijk deze belachelijke ARBO-onzin in de prullenbak te gooien.
Door Tinus op
Dat kan toch ook schriftelijk, kan 't gelijk mee...
Door Theo Baijer (Adviseur overheden verzekeringsbeleid) op
Verenigingen kunnen ook afwegen het personeel met wagen in te huren tegen het commercieel tarief. De opbrengsten wegen dan op tegen de kosten. Zodra verenigingen samenwerken is 1 factuur voldoende en is de jaarplanning ineens klaar. Dat vermindert bij iedereen de tijd nodig voor planning, overleg, factureren en overige personeelsinzet. Dus ook bij de overheid. Botsende belangen behoren dan tot het verleden. Arbo-risico blijft dan waar het hoort, bij de werkgever. Succes.
Door Theo Baijer (Adviseur Overheden verzekeringsbeleid) op
Aansprakelijkheidsrisico voor de werkgeverszorgplicht (arbo). Maastricht is niet de werkgever en zal ook geen direct toezicht op de dagelijkse werkzaamheden van het inzamelen kunnen houden. Ik neem aan dat Van Ganzewinkel ook nog deze opleiding verzorgt..en de factuur aan verenigingen stuurt... Administratieve eenvoud... Verrekenen kan ook direct. Spaar kosten en moeite, Maar goed, is weer oud papier natuurlijk.... En scheelt weer aanbesteden?
Door Nobby (animal cop) op
Nog een geluk dat ze niet in de kraakpers gevallen zijn. Ik vind dat je van vrijwilliggers een gezonde portie boerenverstand mag verwachten. Eigen schuld, dikke bult in dit geval. Onzin om daar 60.000 euro voor uit te gaan trekken.
Door Marco op
@H. Werkendam: omdat het geld dat voor dat vrijwillgerswerk wordt betaald naar de vereniging gaat. De vrijwilligers zorgen met hun vrijwilligerswerk zodoende voor inkomsten voor hun vereniging........
Door Rinus Janssen (oud bestuurder) op
Waarom zo moeilijk. Zou het niet beter zijn de vergunning van het ophalen aan papier te voorzien van informatie hoe men zich moet kleden en gedragen. Mensen kunnen en moeten zelf hun verantwoordelijkheid nemen. Reactie is weer een gevolg van enkele dwazen die in de fout gaan en andere zoals de vervoerder en overheid (lees burgers) extra geld kosten. Jammer dat het zo moet gaan. Het geld kunnen beter gebruiken voor zinvolle dingen zoals de zorg voor ouderen en gehandicapten.
Door Jacques (adviseur) op
Wellicht had met een eenvoudige instructiebijeenkomst en een korte handleiding kunnen worden volstaan.
Door Hans (opvoeder) op
kwestie van opvoeden, want werken doe je niet op teenslippers. trouwens ook winkelen niet.
teenslippers zijn voor in de badkamer of aan het strand.
is Nederland de weg kwijt?
Door H. Werkendam (Ambtenaar) op
Waarom moet dit commerciele werk door vrijwillgers worden gedaan ????

Vacatures

Van onze partners