of 59250 LinkedIn

Maastricht blijft buitenlanders weren uit coffeeshop

Dat stelt burgemeester Annemarie Penn-te Strake van Maastricht. Het is niet uitgekomen zoals het in de jaren zeventig werd bedacht. Het gedoogbeleid heeft wel degelijk een aanzuigende werking op buitenlanders en coffeeshops zijn commerciële organisaties geworden.
2 reacties

Coffeeshops in Maastricht blijven taboe voor buitenlanders. Burgemeester Annemarie Penn-te Strake heeft maandag aan de gemeenteraad laten weten dat ze niet terug wil naar de oude situatie, waarin de stad veel last had van drugstoeristen. Door het zogenaamde ingezetenencriterium mogen alleen mensen die in Nederland wonen cannabis kopen in een coffeeshop.

Drugsoverlast is verminderd

In de Maastrichtse coffeeshops worden sinds 2012 alleen volwassen personen toegelaten die in Nederland wonen. Sindsdien is het aantal drugstoeristen en de drugsoverlast in de binnenstad ''drastisch verminderd'', aldus Penn-te Strake. Tegelijk erkent ze dat meer drugsrunners aan de randen van de stad zichtbaar zijn en dat er meer agressieve straathandel is gekomen.

 

Softdrugsbeleid werkt niet

Verder zegt ze dat het Nederlandse softdrugsbeleid niet meer werkt. Het is niet uitgekomen zoals het in de jaren zeventig werd bedacht. Het gedoogbeleid heeft wel degelijk een aanzuigende werking op buitenlanders en coffeeshops zijn commerciële organisaties geworden. Ook werd vroeger gedacht dat niet voor georganiseerde drugshandel gevreesd hoefde te worden, maar inmiddels is dat juist wel het geval.

 

Teelt binnen clubs

De burgemeester ziet het liefst dat coffeeshops omgevormd worden tot 'Social Cannabis Clubs', alleen toegankelijk voor volwassen leden. De cannabis zou dan binnen die clubs geteeld moeten worden, voor eigen gebruik. Dan zouden criminelen, die nu nog een hoop geld verdienen door grootschalige teelt en verkoop aan coffeeshops, buitenspel kunnen worden gezet en worden aangepakt.

 

Penn-te Strake wil dat minister Ard van der Steur van Justitie het drugsbeleid aankaart als Nederland volgend jaar voorzitter is van de Europese Unie. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Willem op
LEGALISEREN! Snap het nou een keer, politiek Nederland. En reguleren. Zorg voor erkende teeltbedrijven, gecertificeerde shopeigenaren en gewoon verkopen aan iedereen boven de 18. Scheelt een heleboel nodeloos en duur gedoe qua handhaving (wat toch tot mislukken blijft gedoemd), zorgt voor inzet op andere terreinen, haalt het hele verhaal uit de criminele sfeer en levert naast werkgelegenheid ook BTW en accijns op voor de Staat. Kind kan de was doen.
Door Dalmijn op
Ben zo trots op mijn Burgemeester.
Visionaire, creatieve Top juriste die een aangename kijk heeft op de bestrijding van de illegale kweek en handel van synthetische en biodrugs; toch goed voor 80 miljard euro!! die ontwrichtend op de samenleving werkt.
Hulde!