of 60264 LinkedIn

Maasdonk past oorlogsmonument aan na protest

Maasdonk wilde met het monument de 47 mensen herdenken die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Geffen waren omgekomen. Onder hen waren 16 Duitse militairen. Joodse organisaties maakten bezwaar.
Reageer

Het omstreden oorlogsmonument in het Brabantse dorp Geffen wordt aangepast, maar de geplande onthulling zaterdag gaat gewoon door.

Verzoening
Op de gedenksteen komen geen namen te staan, alleen de tekst 'Dit is een monument van verzoening ter nagedachtenis aan alle slachtoffers van oorlogsgeweld'. Dat heeft de gemeente Maasdonk, waar Geffen onder valt, bekendgemaakt.

Duitse militairen 

Maasdonk wilde op het monument de 47 mensen herdenken die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Geffen waren omgekomen. Onder hen waren 16 Duitse militairen. Dat viel in slechte aarde bij Joodse organisaties. Maasdonk zegt geschrokken te zijn van de reacties, maar begrip te hebben voor de emoties. Het monument bestaat uit vliegende vogels in roestvrij staal. Die staan volgens Maasdonk symbool voor ,,verzoening, vrijheid, vrede, veiligheid en verdraagzaamheid''.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.