of 59212 LinkedIn

Maarten Hajer Overheidsmanager van het Jaar 2014

Minister Ronald Plasterk feciliteert Maarten Hajer met zijn overwinning.
Minister Ronald Plasterk feciliteert Maarten Hajer met zijn overwinning. Foto Serge Ligtenberg

Maarten Hajer, directeur van het Planbureau voor de Leefomgeving, is dinsdag 27 januari uitgeroepen tot Overheidsmanager van het Jaar 2014. Tijdens een bijeenkomst georganiseerd door de Stichting Overheidsmanagement in de Ridderzaal in Den Haag, werd tevens de Beste Overheidsorganisatie 2014 bekendgemaakt. Dat is Jeugdbescherming Regio Amsterdam.

Overbruggen en verbinden
Over het algemeen, zo stelde juryvoorzitter van de stichting Verkiezing Overheidsmanager van het Jaar, zijn ambtenaren mensen die geruisloos hun werk doen, niet in de spotlight staan, mensen die willen zwemmen zonder te spatten. Toch waren de kandidaten die in aanmerking kwamen voor de titel Overheidsmanager van het Jaar 2014 vooral personen die zich onderscheiden door een onconventionele aanpak. Zo ook Maarten Hajer (52), directeur van het Planbureau voor de Leefomgeving. Hij werd met name geprezen vanwege de veranderingen die hij sinds zijn aantreden in 2008 heeft doorgevoerd. Het PBL is ontstaan uit een fusie tussen het Milieu- en Natuurplanbureau en het Ruimtelijk Planbureau. Volgens de jury is het feit dat de verschillen in werkwijze en visies zijn overbrugd en dat er verbinding is gekomen tussen de verschillende dossiers aan het leiderschap van Hajer te danken.

Wetenschappelijk onderzoek
Als directeur van het PBL is Hajer wetenschappelijk adviseur van het kabinet over zaken rondom de fysieke leefomgeving. Juist op dit gebied is de combinatie tussen directeur en hoogleraar - Hajer is hoogleraar Bestuur en Beleid aan de Universiteit van Amsterdam - handig. Hajr ziet het als zijn missie ervoor te zorgen dat de politiek besluiten neemt op basis van wetenschappelijk onderzoek, gekoppeld aan de werkelijkheid van alledag. Andere genomineerden voor de titel waren Thea Bogers, directeur van de Dienst Geestelijke Verzorging, Dienst Justitiële Inrichtingen en Fred Voncken, programmadirecteur bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Jeugdbescherming Amsterdam
Het was de 17 keer dat de stichting Overheidsmanagement de Overheidsmanager van het Jaar  uitriep. De Beste Overheidsorganisatie van het Jaar werd voor de tweede keer uitgeroepen. Dit jaar kreeg Jeugdbescherming Regio Amsterdam die titel toebedeeld. De organisatie werd met name geprezen vanwege het feit dat ze onder leiding van directeur Erik Gerritsen een volledige kanteling heeft doorgemaakt.

Vermindering uithuisplaatsingen
Door de hulpverlening meer te enten op een gezinsgerichte aanpak en de jeugdzorgmedewerkers meer naar de gezinnen toe te laten gaan, kon de organisatie haar aantal locaties terugbrengen van 6 naar 1 en 20 procent op de kosten besparen. Belangrijker echter, zo meende de jury, zijn de resultaten die daarmee behaald zijn, waaronder een vermindering van het aantal uithuisplaatsingen bijna 60 procent. Jeugdzorg Regio Amsterdam nam het in de eindstrijd op tegen de Gemeente Zaanstad, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en Rijkswaterstaat.


Overheidslezing: Kim Putters, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP), hield tijdens dit evenement de jaarlijkse overheidslezing. Download hier zijn lezing Voorbij Den Haag. Opgaven in en van de gedecentraliseerde verzorgingsstaat.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Rommel op
De ambtelijke PvdA-kliek heeft weer eens een 'Wij van WCeend' verkiezing gehouden. Met een voorspelbare uitkomst. Hajer, Gerritsen, Putters: alle 3 van het eigen clubje met dikbetaalde overheidbaantjes op niveau van ministersalaris.