of 64120 LinkedIn

'Maak stemming over bestuursakkoord transparant'

D66-Kamerleden Gerard Schouw en Fatma Koser Kaya roepen alle gemeenteraden op om voor een transparante stemming over het Bestuursakkoord te zorgen.
2 reacties
D66-Kamerleden Gerard Schouw en Fatma Koser Kaya roepen alle gemeenteraden op om voor een transparante stemming over het Bestuursakkoord te zorgen. Op de landelijke bijeenkomst van de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) op 8 juni stemmen vertegenwoordigers van de gemeenten elektronisch en in het geheim. D66 wil dat de stemming openbaar gebeurt zodat iedereen inzicht kan krijgen in het stemgedrag van bestuurders.

Controleerbaar 

'Het gaat hier om een beslissing die vergaande gevolgen kan hebben voor de gemeenten. Met een transparante stemming willen we een appèl doen op de verantwoordelijkheid van onze vertegenwoordigers,' aldus Schouw. Het voorstel van de Kamerleden vloeit voort uit een motie van de D66-fractie in Rotterdam die pleit voor openbare en controleerbare stemmingen bij de VNG.

 

Financiële gevolgen

Op basis van het Bestuursakkoord krijgen gemeenten meer taken op sociaal gebied, maar het is nog onduidelijk of de financiële bijdrage voor de uitvoering van deze taken voldoet. Volgens de gemeenten is er 690 miljoen euro nodig voor herstructurering van sociale werkplaatsen, de staatssecretaris De Krom (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) houdt het op 400 miljoen.

Onafhankelijke derde
D66 wil dat een onafhankelijke derde hier uitsluitsel over geeft en heeft vragen gesteld of gemeentelijke begrotingen de budgettaire risico’s aankunnen. 'Het kabinet belooft dat de gemeente het eerste loket voor de burger wordt, maar zonder geld loop je het risico alleen een gesloten loket te treffen,' vindt Koser Kaya. Gemeenten hebben relatief kleine begrotingen en gaan nu grote budgettaire risico’s aan, zegt het D66-Kamerlid. Koser Kaya: 'Bij de Voorjaarsnota hebben gezien dat het Rijk zijn financiën niet op orde heeft. Wij moeten ervoor wakken dat het Rijk zijn schulden niet naar de gemeenten doorschuift.'

Wat vindt u? Stem hier voor of tegen het bestuursakkoord

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door jos praat (beleidsadviseur) op
Leuk hoor, zo'n transparante stemming. Maar wat worden we er beter van? Kabinet zet toch z'n plannen door. Tegenstemmen of niet.....
Door H. Wiersma (gepens.) op
De genoemde kamerleden zijn er alleen maar op uit om onrust te stoken in het gemeentelijke kamp. Ze kunnen beter hun eigen rijkszaken eens goed proberen te regelen.
Het lijkt mij simpeler om garanties mbt kostenoverschrijdingen vast te leggen in het bestuursakkoord dan nog meer kippen in een kippenhok te stoppen.